Auton keväthuolto kotona

Vaikka meidän Opel ilmoittaa itse tarvitsevansa huoltoa, ei auton jokavuotista keväthuoltoa kannata jättää välistä. Enkä tarkoita tällä ainoastaan talvirenkaiden vaihtamista kesärenkaisiin! Osa hommista on parasta jättää kokeneen autohuoltamon vastuulle, mutta on monia asioita, jotka on mahdollista huoltaa kotioloissa.

Autot ovat monelle ainoa ja tärkein menopeli, joten niiden huoltaminen on myös tärkeä sijoitus. Hyvin hoidettu auto kestää pidempään ja näyttää paremmalta. Autot eivät kuitenkaan ole ainoastaan pelkkiä ajoneuvoja, vaan niillä on myös viihdearvoa. Joku niissä kiehtoo vuosikymmenestä toiseen. Autoteemat ovatkin suosittuja viihteen eri aloilla. On monia klassikkoelokuvia, joiden pääosassa ovat autot, kuten Hurjapäät tai Mad Max: Fury Road. Erilaiset autoteemat vilisevät videopeleissä ja jopa moni kasino tarjoaa pelaajilleen ralli- ja autoteemaisia pelejä, kuten Street Racer. Ja sitten on tietenkin autourheilu – Formula 1 on Suomessakin seuratuimpia urheilulajeja. Formulan ammattilaiset jos ketkä tietävät, kuinka tärkeässä roolissa auton tekniset ominaisuudet ja kilpa-autojen huoltotiimi ovat. Mistä päästäänkin takaisin auton keväthuoltoon. Kuntotarkistukset ja auton huoltaminen ovat paikallaan myös ihan jokapäiväisessä perusautoilussa, jotta liikenneturvallisuus ei suotta vaarantuisi.

Siivous ja pesut nuorentavat ajoneuvon ilmettä

Itse aloitan auton kevätsiivouksen ulkopuolelta ja siirryn sitten sisätilojen puhdistukseen. Ensin auton konehuone auki ja töihin! Konepellin alta paljastuu usein melkoinen sotku, joka kuitenkin korjaantuu nopeasti autotarvikekaupoista ja -huoltamoista ostettavalla moottorinpesuaineella. Laturi, virranjakaja ja sulakkeet on hyvä suojata ennen aloittamista, mutta muuten purkin kyljestä löytyvät ohjeet kyllä kertovat miten edetä. Paras lopputulos saavutetaan painepesurilla.

Unsplash

Kun moottori on puhdas ja kuivattu, on auton rungon vuoro. Oikotie onneen kulkee automaattisuihkun tai pehmoharjapesun kautta, mutta auto on mahdollista pestä myös pesusientä ja puutarhaletkua apuna käyttäen omalla pihalla. Ämpäritkin käyvät veden kuljettamiseen, vaikka työmäärä ja -aika luonnollisesti kasvavat.

Pelti kiiltää ja on lasipintojen puhdistuksen aika. Ikkunat on hyvä pestä sekä ulkoa että sisältä autojen ikkunoiden pesuun tarkoitetuilla aineilla. Muut pesuaineet voivat kuivuessaan aiheuttaa ikäviä heijastuksia, jotka saattavat häiritä kuljettajia liikenteessä.

Sisätilojen suursiivo alkaa ottamalla irtomatot ulos imuroitaviksi ja pestäviksi. Kun etupenkkien selkämykset laitetaan makuuasentoon, on roskat helpompi siivota. Lattiapintojen ja varastolokeroiden jälkeen on penkkien ja turvavöiden perusteellisen puhdistuksen vuoro. Tahrojen poistoon on sekä kotikonsteja että kaupalliset aineensa, joiden käyttöohjeet kertovat tarkalleen miten tuotetta tulee käyttää. Takakonttiakaan ei tule unohtaa, ja voit samalla tarkistaa, ettei tilassa piile alkavaa kosteusvaurioita.

Unsplash

Renkaiden vaihto ja kuntotarkistukset pidentävät auton käyttöikää

Auton kuntokartoitus on helppo tehdä siivouksen yhteydessä. Vaikka omin päin tehty kuntotarkistus ei vie autoa katsastuksesta läpi, on siitä huomattavasti apua. Kun mahdolliset ongelmat huomataan varhaisessa vaiheessa, on niihin edullisempi puuttua.

Pieni tuulilasivaurio voi vaikuttaa mitättömältä, mutta pahimmillaan tuulilasiin sinkoutunut kivi voi johtaa koko tuulilasin vaihtamiseen, jos särö lähtee kasvamaan. Lisäksi pyyhkimien sulat kannattaa vaihtaa säännöllisesti, jotta ne säilyttävät tehonsa ja hyvän näkyvyyden sateisimmillakin keleillä. Pissapoika on myös hyvä täyttää ja nestesekoitusta vaihtaa pakkaskestävyydestä ötököidenpoistotehon suuntaan.

Entä missä kunnossa roiskeläpät ovat? Jos ne tuntuvat putoavan kyydistä kuhmuraisella tiellä, on uusien läppien ostaminen ajankohtaista. Maalipinnan vauriot puolestaan ovat usein esteettisiä haittoja, mutta jos kyseessä on ruoste, on se paras poistaa välittömästi. Renkaista on tarkistettava niiden urasyvyys.

Unsplash

Viimeisimpänä vuorossa on moottori ja valot. Palaneet lamput on parasta vaihtaa ja tarpeen mukaan jarrunestettä, jäähdytysnestettä ja moottoriöljyä lisätä. Moottoria työstäessä on tärkeä tutustua auton huolto- ja ohjekirjaan ja noudattaa niiden neuvoja kirjaimellisesti. Tee-se-itse-huolto voi päättyä ikävästi, jos auton omistajalla ei ole riittävää taitoa herkempien osien käsittelystä.

Bookmark the permalink.

One Response to Auton keväthuolto kotona

  1. Pingback: Miksi autoteemaiset pelit ovat edelleen suosituimpien pelien joukossa? – Spacealien.fi

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.