Kevään huolto viimeinkin tehty

Käväisin perjanataina hakemassa viimeisetkin romppeet huoltoa varten. Otin varmuuden vuoksi myös uuden termostaatin ostoslistalle !ORG:n foorumille saamani vinkin perusteella. Huoltoa lähdettiin tekemään lauantaina Mikan luona, sillä siellä puitteet huollon tekemiselle ovat melkeinpä ideaaliset. Voidaan oikeastaan sanoa, että Mika sen huollon teki, ja minä vain ihmettelin vieressä että mistä ihmeestä tuo ukko tietää ja osaa kaikki jutut ;-).

Huolto aloitettiin ihmettelemällä pyöräni jäähdytysnesteen sylksemistä. Mikan toimesta vaihdoimme flektin anturin liittimen hieman sopivamman kokoiseen, ja tarkistimme muutenkin flektin toimintakunnon. Kunnossahan se oli. Seuraavaksi purkamaan yläkertaa päästäksemme käsiksi termostaattiin, jota !ORG foorumilla epäiltiin mahdolliseksi syylliseksi jäähdytysnesteen räkimiseen.

Ensin tietysti vastaan tuli ilmanpuhdistin, jossa muistinkin olevan pienen halkeaman. En vain suodatinta ostaessani muistanut oliko halkeama itse suodattimessa vai suodattimen peittävässä muovikannessa. Uutta kantta minulla ei olisi, joten se pitäisi korjata sitten kotikonstein. Tuuri oli kerrankin kohdallaan, ja halkeama löytyi itse suodatinelementistä, joten se korjautui vaihdolla.

Seuraavaksi saimmekin jo termostaatin käsille, ja ei kun kuumaan veteen testaukseen. Suodatin lähtikin likipitäen kiehuvan veden vaikutuksesta aukeamaan, mutta avautui vain n. 3-4 mm joka oli mielestämme vähän, ja tämän vahvisti myös Haynes, joka kertoi että termostaatin tulisi aueta 8mm. Ehkäpä termostaatti sittenkin on syyllinen pyörän ongelmaan. Päätimme vaihtaa termostaatin ”varmuuden vuoksi” uuteen.

Seuraavaksi vaihdoimme kytkinkahvan, joka edellisen Norjan reissun toilailuista oli vääntynyt. Vaihtoon ei montaa minuuttia tärväytynyt, ja pääsimme öljyjen kimppuun. Uusi suodatin ja uudet öljyt olivat koneessa alta aikayksikön, joten siirryimme lisäämään jäähdytysnestettä ja valmistauduimme testaamaan moottorin toimintaa.

Merkille pantavaa on, ettei tarmostaatin vaihdamisesta aiheutunut lainakaan jäähdytysnesteen vähenemistä, mikä oli hieman outoa. Olihan Haynes neuvonut tyhjentämään järjestelmän. Painekorkki auki, ja nesteen yläpintaa ei edes näkynyt. Oli siis ilmeistä, että kevään testeteissä jäähdytysnesteen määrä oli jonkin verran tippunut. Paisuntasäiliössä nestettä mielestäni oli (en nyt aivan 100% varmuudella luota muistiini).

Jokatapauksessa nesteet lisättiin järjestelmään, ja melkoisen persoonallisen ilmakuplapoisto-operaation jälkeen pyörä tulille ja testaamaan….. Kuinka ollakaan, jäähdytystnestettä alkoi jälleen kerran puskea ulos hukkaputkesta. Flekti ei lähtenyt käyntiin… Kone hiljaiseksi ja virrat saman tien takaisin päälle. Flekti käyntiin … Jo nyt on perkele, ajattelin.

Pyörän annettiin jäädä Mikan talliin odottelemaan iltaa, sillä molempien aikataulussa olisi muita menoja päivän ajan. Pääsimme jatkamaan uudemman kerran iltasella, jolloin täytimme uudelleen jäähdytysnesteet koneeseen ja avasimme flektin päätymuovin. Mitään ihmeellistä ei liittimistä löytynyt, joten päädyimme uuteen yritykseen. Nestelisäyksen ja ilmankuplien poiston jälkeen pyörä uudelleen tulille. Kun jäähdytysnestettä alkoi puskea jälleen ulos järjestelmästä, päätimme odottaa tovin ennen koneen sammuttamista. Flekti lähtikin tällä kertaa ihan kiltisti käyntiin, joskin nestettä puski ulos n. kolme desiä. Tämän jälkeen flekti piti koneen lämpöarvot kohdillaan ja loput nesteet pysyivät järjestelmässä normaalsiti.

Viimeinen tarkistus painekorkin alle moottorin jäähdyttyä, ja jonkin verran nestettä jouduttiin sinne lisäämään. Pitää vielä jatkossa tarkkailla nesteen määrää paisarista… Ja katsoa miten tilanne kehittyy.

Suurkiitos Mikalle pyörän huollosta ja pesusta! Jään ison palveluksen velkaa.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Kevään huolto viimeinkin tehty

  1. Ola says:

    ”Pääsimme jatkamaan uudemman kerran iltasella, jolloin täytimme uudelleen jäähdytysnesteet koneeseen ja avasimme flektin.”

    Avasimme flektin? Que? :-) Jäähdyttäjän päätymuovi otettiin kyllä pois, muttei sentään avattu flektiä :-p

    Jostain syystä neste kiehui reippaasti paisarissa iloisesti, ja räki liiat pois, ennen kuin flekti lähti käyntiin…tiedä sitten, että pitääkö se ihan olla tuollees.

  2. Jarno says:

    Nojuu, tuota juuri tarkoitin mutta sanoin sen vähän huonosti. Pitää vähän muokata sanamuotoa ;-)

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.