Enemmän asiaa Dartsista

Kun olen tuon darts harrastuksen tuossa aikaisemmin maininnut niin kerrotaan nyt tässä mistä siinä oikeastaan on kyse. Darts on varmaan lajina melko monelle varsin uusi tuttavuus, eikä se ainakaan Suomessa ole vaikuttanut saavuttaneen suurta suosiota suuren yleisön keskuudessa. Darts, tai tutummin tikanheitto, on kuitenkin laji, jota (paremman sanan puutteessa) pelataan aina ammattilaistasolla asti ja sitä seurataan ainakin Britanniassa myös esimerkiksi ihan katsomisen arvoisena urheiluviihteenä, jonka lisäksi lähes joka pubista voit löytää darts-taulun ja melko varmasti myös jonkun sen ääreltä nakkelemasta. Pubeissa järjestetään myös usein turnauksia asiakkaiden kesken, joten jos ei nyt ihan kansallisharrastuksesta ole kyse, niin ainakin huomattavasti tutummasta lajista kuin meillä täällä Suomessa. Yleensä lajia nimitetään myös Suomessa nimellä Darts tikkojen sijaan. Tämä on lajin virallinen nimi jota käytetään myös varmasti siksi, että lajin harrastus- ja ammattiurheilu halutaan erottaa jokakesäisten mökkiolympialaisten moniotteluista.

Darts onkin alkujaan lähtöisin Britanniasta jossa vuonna 1896 Lancashireläinen puuseppä Brian Gamlin loi pelin legendan mukaan harjoittaakseen tarkkuutta työssään. Tämä voi tietenkin olla pelkkää syntytarustoa ja tarina onkin jossain määrin kiistetty, sillä samanlaisia tauluja on löydetty useammasta paikasta hieman eri spekseillä ja numeroinneilla. Optimaalisen tikkataulumateriaalin haussa oli kehittelemistä, kunnes 1930-luvun alussa pubin omistaja Frank Dabbs ja kemisti Ted Laggart kehittivät sisallevyistä tehdyn taulun ajatuksenaan kehittää tikkojen pysyvyyttä taulussa ja toisaalta taulun kestävyyttä niin, että tikat vahingoittaisivat sitä mahdollisimman vähän. Nykyään tauluja on tietenkin kaikenlaisia elektoronisista lähtien. Kohta heitellään tikkoja varmaan myös hologrammitauluihin tai virtuaalirillit päässä. Perinteistä darts-taulua nimitetään kuitenkin Budwiseriksi. Itse Dartsin versioita löytyy aika monta valittavaksi. Näitä ovat American Darts, Cricket, Dartball, Fives, Killer ja Killer 2, Moving Target ja Shanghai, sekä monia muita.

Darts on ihka oikea urheilulaji, jonka ympärillä järjestetään erilaisia otteluita ja turnauksia. Olemassa on myös paljon amatööripohjaisia harrastusklubeja sekä myös aivan järjestäytynyttä toimintaa. Suosituin darts on lajina Britanniassa ja Irlannissa, entisen “Commonwealthin” maissa, Belgiassa, Saksassa, Australiassa, USA:ssa ja myös Pohjoismaissa. Britanniassa ammattimaisen pelaamisen ympärille on järjestäytynyt vuonna 1973 perustettu British Darts Organisation eli BDO ja maailmalla lajia valvoo vuonna 1976 perustettu World Darts Federation (WDF). Lisäksi monissa maissa toimii lajille omistettuja organisaatioita. Darts oli myös tv:ssä ja erityisesti Britannian BBC:llä lähetetty ja melko suosittu laji, mutta lajin tv-suosio on hiipunut aivan viime vuosina niin, ettei lajin maailmanmestaruuskisoja enää lähetetä suorana vuoden 2016 jälkeen. Useimmat maailmanmestaruuskisojen voittaja ovat olleet enimmäkseen lähtöisin Britannian saarilta.

Jos seurattavat kisat kiinnostavat, niin dartsin ympärille on näemmä muodostunut kiinteä joukko lajin faneja ja se vaikuttaakin säilyvän siksi melko elinvoimaisena niissä maissa, joissa se on alunperinkin saanut jalansijaa. Tämän lisäksi myös mm. maailmancup aiheuttaa kiinnostusta myös suuressa yleisössä. BDOn ja WDF:n lisäksi 90-luvun alussa BDO:sta erkaantunut Professional Darts Corporation eli PDC järjestää myös omia ammattilaiskisojaan. Kilpailevat järjestöt järjestävät mm. World Championship -kilpailun aina loppuvuodesta. Näiden lisäksi järjestetään ainakin World Matchplay, Premier League, UK Open, World Grand Prix ja Grand Slam of Darts PDF:n toimesta.

Suomessa lajin harrastus ja toiminta vaikuttaa olevan myös pienehkön mutta sitäkin vannoutuneemman fanijoukon pyörittämää. Suomen oma paikallisjärjestö järjestää kisoja, turnauksia ja karsintoja ympäri Suomen, jonka lisäksi otellaan SM-liigan mestaruudesta sekä eDartsin mestaruudesta aina Euroopan tasolla. eDarts on elekronisesti pelattava Darts, jonka suosio näyttää kasvaneen viime vuosina myös vedonlyönnin saralla. Esimerkiksi Mr Green tarjoaa sekä eDarts että darts tilastoja ja veikkauskohteita, joten Dartsiin pääsee mukaan todella vähällä vaivalla. Darts on myös perinteisesti ollut yksi suosituimmista vedonlyönnin kohteista, joten peleissä on varmasti jännitystä luvassa. Jos harrastustoiminta kiinnostaa niin ei muuta kuin yhteyttä paikallisjärjestöön ja nakkelemaan. Toisena vaihtoehtona pubi.