Miten kissasimulaatioverkkopelit voivat vaikuttaa näkemyksiin kissoista pelaamisen kautta?

Pelien historia tuntee monia eri simulaattoreita: on lentosimulaattoria, ajosimulaattoria ja niin edelleen. Elimiin perustuvat simulaattorit ovat harvinaisempia, mutta niitäkin on toki nähty. Esimerkkinä tästä toimii, vaikka App Storessa oleva Seepra-simulaattori. Hieman kotoisampaa eläinsimulaatiota tarjoilevat kissasimulaatiot, joita niitäkin on nähty viime vuosina. Miksi ylipäätään tehdään simulaatioita kissoista? Uskomme, että syy on yksinkertainen: sekä simulaatiot, että kissat ovat suosittuja. Tässä artikkelissa pohditaan tätä aihetta ja sitä, miten kissasimulaatiot sitten vaikuttavat näkemyksiimme kissoista?

Pixabay

Simulaatiopelien viehätys

Jotta voimme vastata tähän kysymykseen, on ensin pohdittava mikä meitä miellyttää simulaatioissa. Ehkä kaikkein tunnetuin simulaatio on Electronic Artsin kehittämä The Sims, joka simuloi ihmisten elämää. Pelissä tarkoituksena on luoda perhe, josta pelaaja sitten huolehtii. Pelihahmoilla on perustarpeita, kuten nälkä sekä sosiaalisuus, ja ne pitää täyttää. The Sims on mielenkiintoinen peli, sillä se on säilyttänyt vetovoimansa vuosia ensimmäisen osan julkaisun jälkeen. Onkin siis hyvä kysyä, mikä The Simsissä, ja simulaatioissa ylipäätään, viehättää ihmisiä.

Ihmiset pitävät pelaamisesta

Ensimmäinen tekijä on se, että monet ihmiset pitävät pelaamisesta ylipäätään. Osa pelaa konsoleilla räiskintäpelejä, ajopelejä ja niin edespäin. Mobiilipelien trendinä ovat olleet pelin sisäiset ostokset. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelin saa ilmaiseksi ja sitä voi pelata vapaasti, mutta pelin edetessä on mahdollista tehdä ostoksia pelin sisällä. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet hahmot. Sujuvaan pelin sisäiseen ostamiseen kannattaa valita joku nopea rahansiirtosovellus. Tämä varmistaa mobiilimaksamisen toimivuuden myös peliostoksia tehtäessä.

Simulaattorit tarjoavat mahdollisuuden hallita tapahtumia

Yksi ominaisuus, joka tekee The Simsin kaltaiset pelit suosituksi, on varmasti se, että se antaa pelaajalle kontrollia tapahtumiin. Pelaaja pystyy päättämään miten hahmojen tarina etenee. Tämä lienee totta kaikkien simulaatioiden ja roolipelien kohdalla: pelaaja voi kuljettaa tarinaa haluamaansa suuntaan. Toinen syy on varmasti se, että simulaattorin avulla pelaaja pystyy elämään sellaista elämää, mitä itse haluaa. Esimerkiksi The Simsissä hän voi saavuttaa unelmatyönsä, löytää unelmakumppanin ja niin edelleen. The Simsissä tehtyjen päätöksien seuraukset ovat nähtävissä heti, toisin kuin oikeassa elämässä usein on.

Mikä kissoissa sitten viehättää?

Kissoja on ollut ihmisten lemmikkeinä tuhansien vuosien ajan: niitä löytyy mm. Egyptin valtakunnan taiteesta. Kissoissa on siis jotain, mikä kiehtoo ihmisiä vaikka aikakaudet vaihtuvat. Ne ovat itsenäisiä ja eivät tarvitse niin paljon huomiota kuin koirat. Kissoja pidetään myös ”älykköinä”, jonka vuoksi niiden ihmisille antama huomio on entistä arvokkaampaa. Uskommekin, että tämä tietty mystisyys on piirre, joka kissoissa kiehtoo. Kissasimulaattori antaa ihmisille mahdollisuuden kokeilla miltä maailma näyttää kissojen vinkkelistä.

Erilaisia simulaattoreita

Vuonna 2014 kohistiin kissasimulaattorista nimeltä Catlateral Damage, jossa pelaaja pääsee kissan rooliin. Tehtävänä on heittää mahdollisimman paljon tavaroita lattialle. Pelistä julkaistussa alpha-versiossa oli mahdollista laittaa sekaisin pelkästään makuuhuone, mutta pelin lopullisessa versiossa oli mahdollista riehua ympäri taloa. Tämän simulaattorin avulla on ehkä aavistuksen helpompaa pystyä eläytymään kissan rooliin ja ymmärtää, miksi tavaroiden heitteleminen ja paikkojen sotkeminen on kissasta niin hauskaa. Tätä ei tule ajateltua, kun saapuu kotiin ja huomaa kissansa laittaneen sisustuksen täysin uusiksi. Catlateral Damagessa tämä on mahdollista ja itse ei tarvitse edes siivota jälkiä! Pelin lopullinen versio julkaistiin PlayStation 4:lle vuonna 2016. Se oli julkaistu jo aiemmin tietokoneelle. Kyseinen peli on mainitsemisen arvoinen, sillä se avasi omalta osaltaan tietä verkossa pelattaville kissasimulaattoreille ja antaa mahdollisuuden nähdä talon sotkeminen kissan perspektiivistä.

Aikaisemmin mainitsemamme The Simsin vaikutus kissasimulaattoreihin on kiistaton. Tämä on selvää, kun katsoo Cat Sim Online: Play with Cats -peliä! Kyseisessä pelissä eletään kissana ja kasvatetaan kissaperhe 3D-maailmassa! Pelissä on mahdollista tutkia ympäröivää maailmaa itse – tämä on jotain mitä oikeat kissat tekevät paljon ja se on aspekti, joka on ehdottomasti oltava realistisessa kissasimulaattorissa. Tämän avulla ihminen pystyy paremmin ymmärtämään miltä maailma näyttää kissan silmin: täysin uusia paikkoja tulee vastaan, kun lähtee seikkailemaan tuttujen pihapiirien ulkopuolelle. Tämä peli on suunnattu todellisille kissaharrastajille, sillä pelaamaan pääsee erirotuisilla kissoilla, joiden joukosta varmasti löytää oman suosikkinsa. Tässä pelissä on myös oma seikkailullinen elementtinsä, sillä kissojen elämä ei oikeastikaan ole pelkkää kissanpäivien viettämistä, vaan kissatkin kohtaavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita matkoillaan.

Kissasimulaattorit ovat luonteva jatkumo erilaisille simulaattoreille, joita on tehty eri aiheista. Kissasimulaattoreita pelaamalla ihmisten on mahdollista tarkastella maailmaa nelijalkaisen kissaystävämme näkökulmasta ja ehkä oivaltaa samalla, että miksi kissat toimivat niin kuin ne toimivat ja mikä kissoissa loppujen lopuksi meitä viehättää.

Bookmark the permalink.

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.