Miksi autoteemaiset pelit ovat edelleen suosituimpien pelien joukossa?

Pelaaminen harrastuksena on noussut suomalaisten joukossa viime vuosina selvästi. Tämä selittyy osittain sillä, että pelaamiseen ei enää tarvita kalliita pelikoneita tai konsoleita, vaan pelaaminen onnistuu myös älypuhelimella. Pelaamisesta on tullut monelle harrastus, jonka avulla rentoutua esimerkiksi työpäivän tai opiskelun jälkeen.

Pixabay

Vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan peräti yli 40 prosenttia suomalaisista harrasti digipelejä aktiivisesti. Kokonaisuudessaan digitaalisten pelien pelaaminen oli tutkimuksen mukaan kasvanut nelikertaiseksi 25 viidessä vuodessa. Kyseessä on siis harrastus, joka on voimakkaassa kasvussa. Yksi selitys suosiolle on varmasti se, että pelien hankkiminen on entistä yksinkertaisempaa internetin aikakaudella.

Miksi ajopelit ovat edelleen suosittuja?

Pelivalikoimassa on tarjolla pelejä monesta eri kategoriasta jokaiseen makuun. Yksi kategoria, joka on pitänyt pintansa läpi vuosien, on ajopelien kategoria. Kaikkein suosituimmat pelit ovat muodostuneet pelisarjoiksi, joista voidaan mainita esimerkiksi Colin McRae Rally, Gran Tourismo, Forza/Forza Motorsport, Mario Kart, Formula 1, WRC ja niin eteenpäin. Tässä artikkelissa pohditaan, miksi ajopelit ovat edelleen suosittuja.

Pelejäkin voi ostaa verkosta

Monet muistavat varmasti pelaamiseen erikoistuneet kivijalkapelikaupat, jonne mentiin ostamaan uutuuspelejä. Ongelmaksi nousi se, mikäli kotikylällä ei sijainnutkaan pelikauppaa, vaan pelit oli tilattava postimyynnistä esitteiden selaamisen jälkeen. Nykyään pelien ostaminen on siirtynyt yhä enemmän ja enemmän verkkokauppoihin, mutta on joitain peruskysymyksiä, joita kannattaa harkita ennen ostopäätöksen tekemistä.

Voit kokeilla kilpa-autoilijana olemista

Yksi keskeinen syy ajo- ja autopelien suosioon on yksinkertaisesti se, että autot ja etenkin kilpa-autot kiinnostavat. Mikäli mietitään suomalaisia, moottoriurheilu on ollut suomalaisten sydäntä lähellä pitkään: maastamme on tullut monia menestyneitä ralli- ja Formula 1 -kuljettajia. Tämä lisää luonnollisesti ihmisten kiinnostusta autourheilua kohtaan ja pelien avulla jokaisella on mahdollisuus kokeilla hetken aikaa kilpa-autoilijana olemista.

Ajan kuluessa kilpa-autopelit ovat tulleet entistä realistisemmiksi. Olemme tulleet pitkän matkan esimerkiksi vuonna 1996 ensimmäiselle PlayStationille julkaistusta Formula 1 -pelistä, jonka teki Bizarre Creations. Nykyisten pelien avulla on mahdollista päästä paljon lähemmäs todellisten kilpa-autojen realismia, vaikka pelejä ei tietenkään oikeilla autoilla kisaamiseen voi verrata.

Realismiin on kuitenkin mahdollista pyrkiä ostamalla täysiverisen kilpa-autosimulaattori, kuten esimerkiksi Assetto Corsa Competizionen. Peliä pelatessaan joutuu tutustumaan auton säätämiseen ja hallintaan aivan toisella tavalla, kuin arcade-henkisissä ajohuvitteluissa. Tämä peli on suosittu oletettavasti juuri todellisten ajosimulaattorifanien keskuudessa. Ratti ja polkimet takaavat ajokokemuksen (ilman niitä ei tätä simulaattoria kannata juuri ajaa) ja jokainen voi hetken kokea olevansa GT3-autojen kilpakuljettaja. Mahdollisuus kokeilla omia ajotaitoja pelin parissa on ehdottomasti yksi syy ajosimulaattorien suosiolle: se on halvempaa ja turvallisempaa, kuin oikealla autolla kilpaileminen.

Viralliset lisenssit tarjoavat mahdollisuuden ajaa suosikkikuljettajina

Sekä Formula 1 -sarjan että Rallin MM-sarjan, eli WRC:n (World Rally Championship), ystävät ovat jo pitkään saaneet pelata sarjojen virallisilla lisensseillä varustettuja pelejä. Tämä on tarkoittanut sitä, että peleissä on ollut tarjolla sarjan viralliset kuljettajat, tiimit ja tallit. Kilpailut ovat myös oikeista kalentereista tuttuja. Rallin MM-sarjan kaikkia erikoiskokeita ei ole mahdollista ajaa peleissä ja ne eivät ole vastanneet esikuviaan täysin tarkasti, mutta Formula 1 -peleissä ajettavina ovat lähtökohtaisesti samat radat, kuin oikeassa kalenterissakin. Tämä antaa faneille mahdollisuuden ajaa omina suosikkeinaan samoilla radoilla, kuin millä suosikkikuski ajaa tosielämässä. Sarjojen tosifaneille tämä on tärkeä aspekti ja lisää omalta osaltaan ajopelien suosiota.

Ajopelit yksinkertaista hupia

Toinen ajopelien suosion salaisuuksista on se, että ne ovat simppeleitä: perusidea on säilynyt ensimmäisistä ajopeleistä lähtien, vaikka grafiikat ja realismi ovat parantuneet. Pelihallien rennon hauska arcade-ajamisen tunnelma on mahdollista tavoittaa myös nykyään erilaisten ei-simulaattoripelien kautta. Ajopelien historia tuntee monia hauskoja arcade-pelejä, joista voidaan mainita, vaikka OutRun, Daytona USA, Sega Rally Championship, Ridge Racer, Need for Speed: Underground ja niin edelleen. Arcade-pelien parissa ei tarvitse puristaa rattia tosissaan, kuten on ajosimulaattoreiden kohdalla ja sopivat siten rennompaan ajanviettoon.

Moninpelit

Kukapa ei haluaisi kokeilla omia ajotaitojaan muita pelaajia vastaan kisassa? Verkkopelaamisen ja nopeiden internetyhteyksien aikakautena lähes jokainen voi osallistua onlinepelaamiseen ajopeleissä. Esimerkiksi GT Sportissa on suosittuja onlinekisoja, joissa kuljettajat jaotellaan lähtöihin taitojen mukaan. Verkkopelimahdollisuus mahdollisuus antaa paljon lisäarvoa ajopeleille ja siivet omille kilpa-autoilijahaaveille.

Ajopeleillä on siis monia valtteja, joiden avulla ne luultavasti tulevat säilyttämään asemansa pelaajien suosikkeina. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, että millaisia autopelejä syntyy, kun virtuaalinen todellisuus kehittyy pidemmälle myös ajopelien parissa.

Bookmark the permalink.

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.