Parvekkeelle, vaikka mikä olisi

Parveke on kerrostalossa asuvalle kissalle se reviirin jatke, josta parhaiten pääsee ulkoilmaa haistelemaan. Monille kissoille se onkin ainoa mahdollisuus päästä ”ulos”. Tämä pätee osittain myös meidän perheessä, jossa kissoja käytetään ulkona (valjaissa) aika harvakseltaan.

Muistutuksen sana niille ihmisille, joiden parveke sijaitsee korkealla tai jos parvekkeen alapuolella siintää ruohikon asemasta karu asfaltti: Kissa voi pudota parvekkeelta. Tästä saimme karun muistutuksen viime viikolla kun törmäsimme yhteen naapureistamme. Heidän parvekkeensa on meidän tavoin rakennuksen toisessa kerroksessa, mutta sisäpihan puolella. Heidän muutaman kuukauden ikäinen kissansa oli juuri palaamassa eläinlääkäri käynniltä, jonne se oli joutunut pudottuaan parvekkeelta asfaltille. Kissa oli saanut rysäyksessä toiseen etutassuunsa avomurtuman ja lisäksi vielä napakan iskun leukaansa.

Hyvä uutinen on se, että kissa toipuu. Huono uutinen on ehkä sitten se, ettei kissaa enää kuulemma päästetä parvekkeelle… Tästä tietysti kissaihmisenä olen vähän kauhistunut, mutta ehkä en tiedä asioiden tarkkaa tilannetta, joten en puutu sihen sen enempää. Tähän tietysti vinkkinä voisin sanoa, että ”vaarallisen parvekkeen” voi aina verkoittaa, sekä siihen voi rakentaa kissoille turvallisempia oleilutasoja kuin kaide (niinkuin me olemme tehneet). Meidän onnemme on se, että meidän parvekkeelta pudotessaan kissa putoaisi nurmikolle sekä pudotus on yhtä kerrosta pienempi kuin rakennuksen toisella puolella johtuen siitä, että toisella puolella on kahden asuinkerroksen lisäksi kellari, ja talo on siis rinteessä.

Meidän kissamme onneksi eivät ole kertaakaan pudonneet parvekkeelta. Vaikka alapuolella onkin nurmikkoa, voisi kissa silti satuttaa itsensä pudotessaan. Sissi on ainoa kissa joka on koskaan parvekkeelta ”pudonnut”, ja sekin tapahtui entisessä asunnossani jossa tosin pudotus oli kolmannesta kerroksesta. Sissin tapauksessa kyse ei ollut kylläkään putoamisesta vaan rehellisetä hyppäämisestä ;-)

Tapaus kuitenkin palautti omaan mieleenikin aikomukseni verkottaa parvekkeemme. Verkottaminen pitäisi onnistua suhteellisen heposti esimerkiksi kanaverkolla, joskaan en tiedä vielä miten taloyhtiö tähän operaatioon suhtautuisi. Kysyessäni asiaa eräältä asioista perillä olevalta henkilöltä sain suositukseksi ranketaa verkotuksen asiaa sen kummemmin kyselemättä. Hmmm…..

No, toistaiseksi parveke saa olla verkottamatta vielä ainakin hetken aikaa… ellei sitten tämän kirjoituksen jälkeen joku kissoista ota ja putoa.

Tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Parvekkeelle, vaikka mikä olisi

 1. jatta says:

  sullakin on kissanpäivät ;)

 2. Juha-Mikko says:

  Meidänkin kissa hyppäsi alas, ei kuitenkaan parvekkeelta vaan ikkunasta. Asumme kolmannessa kerroksessa, ja ikkuna oli etupihalle päin ja alla asfalttia. Parvekkeella olisi ollut nurmikkoa, mutta kun asfaltille hyppäsi, niin jonkin aikaa sen jälkeen ontui, mutta parani kyllä. Kirjoitin hypystä omaan veppilokiinikin http://jmz.iki.fi/fi.php/article/1057309177

  Kanaverkko voi olla hyvä idea, mutta siinä on sitten ihminenkin häkissä omalla parvekkeellaan. Eikä se mitenkään hyvän näköinen ole.

  Kissa on tippumisensa jälkeen ollut huolellinen korkeilla paikoilla, eikä ole tehnyt mitään uhkarohkeita temppuja.

  Naapurinne pitäisi kyllä päästää kissa takaisin parvekkeelle, ei sitä voi sieltä pois pitää, vaan sille pitäisi opettaa miten siellä parvekkeella ollaan. Meidän kissa oppi kuukaudessa (ja tippumisen jälkeisen varovaisuuden jälkeen) olemaan hyppelemättä parvekkeen kaiteelle. Ihan ensimmäisiä kertoja kun se oli parvekkeella, se karkasi heti naapurin puolelle, josta sitä oli vaikea metsästää pois. Tämän jälkeen ei kovin usein päästetty sitä parvekkeelle muute kuin siten, että joku oli seurana, ja otettiin se aina pois kaiteelta kun se sille hyppäsi. Ja jos ei totellut joutui pois parvekkeelta. Nyt se ei edes yritä hypätä kaiteelle, ja sen voi jättää parvekkeella olemaan silloinkin kun ollaan pois kotoa.

 3. Jarno says:

  Juha-Mikko: Olen samaa mieltä, eli mielestäni kotikissan pitäisi päästä kyllä sinne parvekkeelle. Helpointa ”putoamisen ehkäisyä” tietysti on estää pääsy parvekkeelle, mutta mielestäni se ei ole reilua kissaa kohtaan. Kunhan nyt pääsen seuraavan kerran juttusille naapurin kanssa ajattelinkin ehdotella muutamia juttuja ;-)

  Jatta: Juu ;-) Tavallisia weblogeja on 13 tusinassa, mutta meitä ”eläimellisyyksiin meneviä” vain muutama.

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.