Kiehtova tähtitaivas – kuinka aloittaa tähtiharrastus?

Kiehtova tähtitaivas – kuinka aloittaa tähtiharrastus?

Jos astronomia kiinnostaa, olet alkamassa tutustumaan yhteen ihmishistorian vanhimpaan traditioon. Sivilisaatiot, kuten mayat, kiinalaiset ja kreikkalaiset ovat kautta aikojen tutkineet tähtiä ja tehneet niistä erilaisia päätelmiä. Avaruus ja tähdet ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen. Niiden loputtomuudessa ja koskemattomuudessa on jotain mystistä ja kiehtovaa – esimerkiksi monet elokuvat ja pelit kuten Interstellar, Starwars, Starburst ja Outer Wilds ovat saaneet inspiraationsa avaruudesta. Tähtien pohjalta on luotu sekä tieteellisiä että mystisiä tarinoita, rituaaleja on ajoitettu tähtien muodostumien mukaan ja nykyiset kalenterimmekin perustuvat taivaankappaleiden liikkeisiin.

Astronomian opiskelu on käytännössä myös historian opiskelua, sillä katsoessasi tähtitaivasta, matkustat ajassa taaksepäin. Osa taivaalla näkemistäsi tähdistä voivat olla jo kuolleita, mutta niiden tuhansia vuosia sitten tuottama valo jatkaa matkaansa avaruudessa yhä edelleen. Astronomia symboloi ihmisille ominaista uteliaisuutta ja halua ymmärtää.

Miten päästä alkuun?

Tähtiharrastuksen aloittaminen voi syvästä mielenkiinnosta riippumatta tuntua hankalalta aloittaa – tietoa on paljon ja kalliiden välineiden hankkiminen ei välttämättä ole mahdollista. Astronomiaa voi kuitenkin harrastaa täysin ilmaiseksi ja mikä olisikaan sen parempi tapa viettää aikaa ulkona.

Alkuun päästäksesi et todellakaan tarvitse sen kummempia välineitä, kuin yhden silmäparin! Kannattaa kuitenkin suunnitella hieman etukäteen, sillä esimerkiksi tekokeinoiset lähettyvillä olevat valot himmentävät tähtien näkyvyyttä. Hankkiudu siis keskelle ei mitään ja vältä katsomasta kirkkaita valoja ensimmäiset 40 minuuttia – se on määrä, jonka silmäsi vaativat suunnilleen tottuakseen pimeyteen. Toinen vaihtoehto, tai hyvä lisä, on pitää aurinkolaseja päässä ennen kuin alkaa tarkastelemaan taivasta paremman näkyvyyden vuoksi. Lisäksi kannattaa varmistaa, että päällä on kerrostetusti lämmintä vaatetta, sillä pitkään istuessa tai maatessa tulee nopeammin kylmä kuin kuvittelisi. Myös korkeat paikat sopivat tähän harrastukseen paremmin, kuin matalat.

Kannattaa opetella kuun eri vaiheet ja miten ne vaikuttavat vuorovesiin. Opiskele kuunpimennystä ja jopa sitä, mitä kuun sisältä löytyy. Kuu on siksi hyvä kohde aloittaa, sillä voit nähdä sen valosaasteesta huolimatta – et siis tarvitse kalliita laitteita nähdäksesi sitä.

Seuraavaksi tärkeää on opiskella aurinkoa ja sen liikkeitä. Opiskele päivänseisauksista ja -tasauksista perusteet, sekä lue, miksi aurinko nousee ja laskee eri paikoissa horisonttia riippuen vuodenajoista. Kun olet oppinut perusteet kuusta ja auringosta, on varmempaa siirtyä kauempana sijaitseviin tähtiin.

Tähtikartoista

Seuraavaksi voit hankkia itsellesi yksinkertaisen tähtikartan, josta voit nähdä eri tähtikuviot. Paljaalla silmällä voit nähdä noin 50 eri tähdistöä – kiikareilla tarkkailemalla voidaan lukuun lisätä muutaman sadan tähtijoukkoja lisää. Tähtitaivaan ulkomuoto muuttuu ajan mittaan, mutta tähdet pitävät aina saman sijaintinsa toisiinsa suhteutettuna. Paljaalla silmällä pystyt myös näkemään tähdenlentoja, tähdenlentoparvia, revontulia, komeettoja, tähdistöjä ja Linnunradan – tarkkailtavat kohteet eivät siis ihan heti lopu. On olemassa monia astronomi-tyylisiä applikaatioita, jotka voivat auttaa sinua uudessa harrastuksessasi. Lisäksi kannattaa tarkastaa oman asuinalueen mahdolliset yhdistykset ja muut tähtiharrastajat – sieltä voi saada apua harrastuksen aloittamiseen ja mukavaa seuraa tähtien tutkiskeluun.

Kun olet opetellut muutamia tähdistöjä, voit lisätä opiskeluusi kulttuurillisen ja historiallisen puolen. Moniin yksittäisiin tähtiin sekä tähdistöihin liittyy muinaisia tarinoita, jotka ovat heijastaneet sen ajan ihmisten silloisia tunteita ja sitä, mitä ihmisyys heille on tarkoittanut. Tarinat eivät siis varsinaisesti ole tarinoita tähdistä, vaan ne toimivat niitä siivittävinä elementteinä. Esimerkiksi tähdistön Ursa Majorin eli Iso Karhun taustalla piilee traaginen kreikkalaiseen mytologiaan liittyvä tarina, jossa rakkauden ja kateuden kautta kyseinen tähdistö saa alkunsa. Ursa Major onkin yksi yleisimpiä tähdistöjä ja se on nähtävissä ympäri vuoden.

Bookmark the permalink.

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.