Mikä pelikassa on ja miten sitä hallinnoidaan?

Pelikassalla tarkoitetaan peliin käytettävissä olevaa rahaa. Onnistunut pelikassan hallinta on yksi menestyvän pokerin pelaajan tai vedonlyöjän tärkeimmistä ominaisuuksista. Maallikkoei välttämättä ymmärrä asian merkitystä vaan ajattelee, että peliin laitetaan panos sen hetkisen mielialan, intuition tai päätöksen mukaisesti ja voittavaan peliin riittävät hyvät pokeritaidot tai vedonlyönnin ylikertoimien erinomainen arviointi. Huono pelikassan hallinta saattaa kuitenkin raunioittaa parhaankin ja varmasti voitollisesti pelaavan pokerihain tai vedonlyöjän talouden.

Miten pelikassan koko lasketaan?

Yksinkertaisimmillaan ja selkeimmillään pelikassa on pelitililläsi olevat varat. Aluksi siis talletuksesi, voittojen ja tappioiden myötä tilanne muuttuu. Muista kuitenkin ottaa huomioon mahdollinen talletusbonus tai muut bonukset, jotka suoraan lisäävät pelikassaa. Välttämättä koko pelikassan ei tarvitse olla konkreettisesti pelitilillä samaan aikaan, mutta kaiken mukaan laskettavan täytyy olla tarvittaessa siirrettävissä sinne esimerkiksi pankkitililtä. Panosten laskemisessa tai oikean suuruisen pelipöydän arvioimisessa ei ole hyötyä, jos pelikassan kokoa on suurenneltu rahoilla, joita ei olla oikeasti siirtämässä pelitilille missään tapauksessa. Pelikassan koko sinänsä voi olla mitä tahansa, kunhan sinulla on varaa siihen, eikä se ole mistään muusta elämisestä pois. Luonnollisesti, mitä suurempi pelikassa, sitä suurempia panoksiakin voi asettaa ja sitä suurempia voittoja voi tehdä, mikäli pystyy pelaamaan voitollisesti.

Mitä pelikassan hallinnoinnilla tarkoitetaan?

Pelikassan hallinnoimisessa on tärkeää, että yksittäiseen kohteeseen vedonlyönnissä tai sisäänostoon pokerissa ei käytetä liian suurta osaa pelikassasta. Sekä vedonlyönti, että pokeri ovat suuren varianssin pelejä ja tappioputket ovat välillä väistämättömiä, vaikka pelaaja olisi kuinka taidokas. Näin ollen on tärkeää, että pelikassa ei tällaisen tappioputken osuessa kohdalle ehdy. On hyvin tärkeää pitää objektiivisuus päällä, vaikka olisi kuinka varma vetonsa osumisesta esimerkiksi La Ligan huippuseura FC Barcelonan pelatessa, jolloin houkutus voi olla suuri panostaa pelikassasta reilummin, kuin pelikassa antaisi myöten. Tämä on ensiaskel pelikassan ehtymiseen, sillä silloin kun tällainen ”triplapanos” ei osukaan kohdalle, on houkutus kyseisen tappion kuittaamiseen vuorostaan suuri.

Kuinka suuren osan pelikassasta voi riskeerata kerrallaan?

Yleisesti ajatellaan, että viisi prosenttia pelikassan koosta on maksimipanos, mitä yksittäiseen vedonlyöntikohteeseen on syytä asettaa. Tarkempaan summaan on olemassa erilaisia kaavoja, joista tunnetuin lienee amerikkalaisen matemaatikon John Kellyn johtamaa niin sanottua ”Kellyn kaavaa”. Se maksimoi pelikassan kasvun pitkän ajan kuluessa ja on seuraava: B=(p*k – 1) / (k – 1). Tässä kaavassa B=panos, p=vedonlyöjän oma todennäköisyysarvio ja k=vedonlyöntitoimiston antama kerroin. Kaava toimii tarkoilla todennäköisyyksillä, esimerkiksi nopanheitossa, mutta koska vedonlyöntikohteiden voimasuhdearviot eivät koskaan ole täysin tarkkoja, niin yleisesti suositellaan kaavaan lisättäväksi niin sanottu Kelly-jakaja, joka pienentää riskiä siinä tapauksessa, että pelaajan todennäköisyysarvio ei ole täysin kohdallaan. Kelly-jakaja on vedonlyöjän itse määrittelemä kokonaisluku, esimerkiksi 5.

Pokerissa yleisesti ajatellaan, että suosituimmassa No Limit -pokerissa pelaajan pelikassan täytyy olla ainakin 20 kertaa kyseisen pöydän suurimman sisäänoston verran. Eli jos haluat pelata esimerkiksi NL30-pokeria, niin pelikassasi täytyisi olla vähintään 30 x 20 = 600 euroa tai muuten riskeeraat pelikassan ehtymisen varianssin vuoksi. Tässä tietysti pitää muistaa, että mikäli esimerkiksi kolme sisäänostoa hävitään, ei jäljellä ole enää kuin 17 sisäänostoa tällä tasolla ja on viisainta siirtyä tasoa alemmaksi NL20-tasolle.

Bookmark the permalink.

Haluatko sanoa jotain?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.