Terassihuoltoa

Öljyä vaille huollettu terassi

Etupihan terassi harjattu, putsattu, imuroitu ja lopulta pesty puhtaaksi painepesurilla. Huomenna sitten vielä edessä terassilaudoituksen öljyäminen, jos laudoitus yön aikana ehtii kuivua. Jossain vaiheessa pitää vielä maalata aita. Kyllä muuttui etupihan ilme ihan mukavasti, täytyy myöntää.
Ensimmäistä kertaa ikinä huollettiin siis terassia, joka valmistui kesällä 2009. Huoltoväli on toivottavasti jatkossa vähän lyhyempi.

Aitaa pukkaa

Sain kuin sainkin lomalla otettua itseäni niskasta kiinni sen verran, että terassin puuttuvat aidat tulivat pystytettyä viimeinkin. Kiitokset jälleen kerran Mikan suuntaan, sillä yksin noita lautoja olisi ollut melko tuskaista saada paikoilleen. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen aitojen vaakalaudat kiinnitettiin terassin tolppien ulkopuolelle, eikä siten tarvinnut lähteä sähläämään kulmarautojen kanssa naapurin tapaan. Voisi jopa sanoa, että aidasta tuli näin astetta komeampikin, ja jää tässä vielä optio toisen lautarivin lisäämiseen terassin sisäpuolelle mikäli aita vaikuttaa liian kevyeltä yksikerroksisena. Kuvia projektin eri vaiheista löytyy täältä.

Seuraavaksi sitten pitäisi uusia takapihan sivuaidat ja terassi, mutta se on sitten ensi kesän juttu se.

Terassi ”valmis”

Melkoinen urakka on nyt takanapäin. Etupihan terassi saatiin tänään aitaa lukuunottamatta valmiiksi. Aita on tarkoitus tehdä jossain vaiheessa myöhemmin, mutta alunperinkään sitä ei pitänyt tähän samaan syssyyn tehdä. Kaiteen virkaa toimittaa tilapäisenä ratkaisuna vanhan terassin purkamisesta jäänyt lauta, joka on tarkoitus vaihtaa aidan tekemisen yhteydessä. Kaiken kaikkiaan varsin opettavainen urakka, eikä siitä olisi tullut mitään ilman apua. Kiitokset siis Aakelle, Mikalle, Miralle, Kaisulle ja Heikille avusta terassin eri vaiheiden rakentamisessa!

Aijjoo, kirjoitan jossain vaiheessa projektista tarkemmin, mutta odotellessa kuvia projektin eri vaiheista löytyy täältä.

Vanhassa terassin rakentaja oli jättänyt melko massiiviset raot lautojen väliin. Lautojen kuivuttua rakoa oli 1-2 cm, mikä on siis aivan helvetisti. Uudet laudan ladottiin käyttäen rakotulkkina kulmarautaa, eli raon paksuun tässä vaiheessa n. 2-3 mm, mutta joka kasvaa jonkin verran lautojen kuivuttua. Samoihin mittoihin vanhan laudotuksen kanssa ei kuitenkaan, arviolta 4-5 mm.

Terassi viittä vaille valmis

Mikan suotuisalla avustuksella lautoja saatiin ladottua paikoilleen maanantaina ja keskiviikkona tiistain jäädessä sateen vuoksi väliin. Laudoitus olisi saatu keskiviikkona jo valmiiksi ellei tarkoitusta varten hankitut ruuvit (ja laudat) olisi loppuneet kesken. Tänään olisi tarkoitus käydä täyttämässä varastot, ja huomenna lätkiä terassi lautojen osalta valmiiksi.

Toivottavasti sääennustus vähäsateisesta lauantaista pitävät paikkansa.

Tolppaa, lautaa ja ruuveja

Terassiprojektissa päästiin viikonloppuna taas eteenpäin. Lauantaina runkoon kiinnitettiin talon myötäistä aitaa varten tolpat, ja sunnuntaina päästiin lautojen kimppuun. Laudoituksessa avustamassa vaimo, anoppi ja appiukko; kiitokset avusta, olisi paljon enemmän jäänyt tälle viikolle ilman apuja.

Laudoitus saatiin suunnilleen puoliväliin, ja tänään on tarkoitus jatkaa. Avuksi on kutsuttu Mika perheineen… Joskin perheen tehtäviksi jäänee kahvin ja lisukkeinen nauttiminen ja työmiesten häirintä ;-)