Obelixista

Obelix pääsi tänään takaisin pajalle hakemaan edellisessä huollossa irroitetun sisäpuhaltimen moottoria. Samalla reissulla pyysin huollon poikia kurkkimaan uudemman kerran auton ABS järjestelmän vikaa, joka uusi eilispäivänä.

Treeneihin ajaessani onnistuin osumaan tiellä olevaan monttuun, joka täräytti autoa melkoisesti. Treeneistä lähtiessäni nopeusmittari antoi taas ihan omia lukujaan, ja ABS tykytti tuttua tärytystä jo hyvin kevyestä jarrun painalluksesta. Jarrua enemmän painaessani tuntui, kuin vasen puoli ei olisi jarruttanut ollenkaan, ja auto ohjasi voimakkaasti oikealle, joskin tuntui vähän jokainen jarrutus olevan hieman erilainen kuin edellinen.

Hetkeä myöhemmin tuttu ABS valo ilmestyi kojelautaan ilmoittamaan ABS järjestelmän poiskytkeytymisestä, ja tämän jälkeen jarrut toimivat aivan normaalisti. Päätin varmuuden vuoksi käynnistää auton uudelleen, ja ABS valo sammui normaalisti. Jarrutuskokeessa ABS käyttäytyi normaalisti, eikä kotimatkan aikana edes nopeusmittari tuntunut oireilevan.

Tänä aamuna sitten huoltoon ajaessani ABS valo syttyi jälleen, ja nopeusmittari väpätti n. 10km/h virheen verran todelliseen nopeuteen nähden.

Saapa nähdä mikä tuossa ABS:ssa on vikana. Jotenkin tuntuisi maalikkona kallistuvan anturivian tai mahdollisesti viallisen johdon puolelle ABS-ohjainyksikön asemasta, mutta mitäs minä näistä systeemeistä ymmärrän. Ymmärrän toki sen verran, että mikäli vika on ohjainyksikössä, sen korjaaminen tulee kutistamaan ennestään laihaa lompakkoani huomattavasti pelkkää anturia tai johtoa enemmän.

No, tässä odotellaan nyt huoltoliikkeen antamaa analyysiä sikäli mikäli pojat ovat ABS ongelmaan ehtineet perehtyä. Laittavat kuitenkin autoa tänään normaali huoltojen lomassa, sillä eihän tälle(kään) reissulle varsinaista aikaa ollut. Eittämättä loistavaa asiakaspalvelua Autohuolto Team Malmbergillä, ettei tarvinnut viikkokaupalla ajaa kylmää kyytiä :-)

Update @ 16:45: Kävin noutamassa Obelixin huollosta. Sisäpuhallin on nyt kunnossa, mutta ABS vika ei ole korjautunut. Huollossa olivat mitanneet vasemman etupyörän ABS anturin kunnossa olevaksi, ja kiristäneet löysän liittimen, mutta niillä ei ollut sitten vikaan minkäänlaista vaikutusta.

Lienee seuraava etappi Opelin merkkihuoltoon tutkituttamaan vikaa tarkemmin. Ei voi kuin kuvitella mitä SE lysti sitten maksaa. Leimaa autossa on tammikuun loppuun asti, joten kohtalaisen nopeasti tämä ongelma tulee ajankohtaiseksi kukkarolle.

Obelix jälleen kotona

Obelix kotiutui pajalta lompakon laihduttua 400 €. Vanha laturi oli melkoisen mielenkiintoinen näky, ja uuden pitäisi olla parempaa mallia. Voisi melkein harkita vakioajan sopimista huoltoliikkeen kanssa, sen verran useasti Obelix on siellä viimeaikoina vieraillut.

Heti tänä aamuna sisäpuhallin piti jälleen lyhyen hengähdystauon, joten eiköhän huoltoon tule asiaa taas ihan kohta. Voisikin alkaa pitämään jonkin sortin vedonlyöntiä seuraavaksi kossahtavasta osasta. Hmm… taitaa vain tuo lainsäädäntö estää moiset vielä. Kertoimiakin pitäisi miettiä melko tarkkaan. Taitaisi sisäpuhaltimen moottori jäädä alle yhden ;-)

Obelix kotiutui

Reilun parin viikon visiitti pajalle on tältä erää takana. Obelix kotiutui toimivana, ja lompakosta hävisi huoltoliikkeelle 900 euroa. Huomattavasti vähemmän, mitä olin pelännyt. Opelissa on nyt uusi parempi öljypumppu ja varmuuden vuoksi vaihdettiin myös jakopään hihna, joka oli öljypumpun hajoamisesta ottanut siipeensä. Onneksi mitään tämän pahempaa ei tällä kertaa sattunut.

Jään odottelemaan sitä seuraavaa kossahdusta…

Opel taas

Eilisestä ottelusta kotiin palatessani en huomannut auton käyttäytymisessä mitään outoa, mutta kotipihaan pysähtyessäni kiinnitin huomiota hankaavaan/laahaavaan ääneen konetilasta. Ääni kuullosti todella pahalta, ja arvasin heti jonkin olevan nyt pahasti pielessä.

Kierrosten nostaminen vaikutti aaltoilevan äänen aallonpituuteen, joten jotenkin tämä liittyy moottorin kiertonopeuteen. Ajossa kuitenkaan mitään outoa moottorista ei tunnu, tehot jne ovat edelleen tallella, eikä mitkään varoitusvalot palaneet.

Tarkistin siltä seisomalta öljyt ja jäähdytysnesteet, jotka olivat kunnossa. Stressitaso nousi nopeasti stratosfääriin euronkuvien vilistäessä taas silmissä.

Aamulla pistin Miran bussikyydillä töihin ja päätin kokeilla onneani saada auto Autohuolto Team Malmbergin ammattilaisten tutkittavaksi. Soitin puoli kahdeksan aikaan huoltoon, josta luvattiin ottaa auto heti katsottavaksi. Ajoinkin varoen auton huoltoon, mistä pikaisella ihmettelyllä eivät ammattilaisetkaan uskaltaneet antaa diagnoosia. Lupasivat pojat kuitenkin avata koneen tänään ja katsoa, ja saadaan sitten tietää kuinka monta tonnia tällä kertaa pitää jostain taikoa rahaa…

Sen verran huollon pihalla testatiin, että laturin/vesipumpun hihna otettiin irti, jotta nähtäisiin olisiko jompikumpi niistä syyllinen (rehellisyyden nimissä pitää sanoa, etten tiedä kumpi hihna se oli vai oliko samassa hihnassa molemmat). Palasin huollosta bussilla kotiin, ja moottoripyrällä työmaalle.

Toivottavasti auto saadaan kuntoon pikaisesti ja huokeasti, sillä keskiviikkona on luvattu melkoista myräkkää, jolloin mopottimella ajaminen töihin ei ole sitä kaikkein mukavinta matkustamista, ja mopottimella on melkein pakko kulkea kun töiden jälkeen on treenejä ja pelejä…

Anna mun kaikki kestää! Voi saatanan saatana.,,

Edit @ 12:30: Soitto autohuollosto oli karua kertomaa. Öljypumppu on leikannut kiinni, ja pitää käytännössä vaihtaa. Pahimmillaan tuntuu olevan tuhannen euron pahemmalle puolelle menevä korjaus, ei taas olis voinut huonompaan aikaan tulla tämäkään.

Note to self: Jos joskus vielä ostan Opelin, ampukaa mut HETI!