Voihan turboraketti

Opel Corsa Cosmo 1.0T EcoFLEX MT6


Käytin torstaina Opelixin 240000 km huollossa Lohjan PP-Autossa ja samalla tutkailtiin syytä edellisellä viikolla havaittuun öljyn kulumiseen. Huollossa ei öljyvuotoja löytynyt mutta teknikko oli herkällä korvalla kuunnellut, että turbosta kuuluu ylimääräistä vihellystä. Tulkittiin, että tämä lienee syy ylimääräiseen öljynkulutukseen ja voi olla, että turbo on menossa vaihtoon. Se tietäisikin sitten (ainakin merkkihuollossa) suunnilleen kahden kilon lovea lompakkoon. Nyt öljyn kulutusta seurataan vähän tarkemmin kuin mitä olen tähän asti tehnyt (en lainkaan), että nähdään mitä se todellisuudessa on. Matkaan otettiin myös litran puteli öljyä tarvittavia lisäyksiä varten…

Vaihtoehtojakin toki on, voisi hakea edullisempaa turboa jostain kolariautosta tai vaihtaa koko pascha uuteen autoon, mutta sitä vaihtoehtoa en vielä tässä vaiheessa halua harkita. Tarkoitus on ajaa tällä (toivottavasti) vielä useampi vuosi.

Pyörä huollettu

Pyörän keväthuolto viivästyi tänä vuonna oikein huolella, mutta onpahan tehty. Öljyn suodatin osoittautui hankalaksi irroitettavaksi, mutta onnistui lopulta Mikan tuotua kunnon työkalu hommaan (myöhemmin paljastui, että olin itse hommannut samanlaisen työkalun viime kevään taistelujen jälkeen ja tyystin unohtanut sen).

Ennen puolentista viikon kuluttua alkavaa Norjan reissua pitää vielä vaihtaa takarengas, sillä se on turhan kulunut reissua ajatellen. Toivottavasti vielä ehtii…

Obelix kotiutui

Reilun parin viikon visiitti pajalle on tältä erää takana. Obelix kotiutui toimivana, ja lompakosta hävisi huoltoliikkeelle 900 euroa. Huomattavasti vähemmän, mitä olin pelännyt. Opelissa on nyt uusi parempi öljypumppu ja varmuuden vuoksi vaihdettiin myös jakopään hihna, joka oli öljypumpun hajoamisesta ottanut siipeensä. Onneksi mitään tämän pahempaa ei tällä kertaa sattunut.

Jään odottelemaan sitä seuraavaa kossahdusta…

Hammastanko tilaukseen

Opelin ohjaustehostimen ongelmat ovat johtuneet vuotavasta hammastangosta. Pitkän pähkäilyn jälkeen päädyin tilaamaan autopurkaamosta löytyneen 250 euron hintaisen hammastangon merkkihuollon suositteleman 1500 euroa maksavan varaosan asemasta. Merkkiliikkeestä käyn hakemassa ainoastaan sopivaa hydrauliikkaöljyä, että saadaan varmasti oikeaa kamaa.

Osan pitäisi saapua matkahuollon kautta ensi viikolla. Eri asia on sitten, että milloin saan auton sopivasti huoltoon niin, että osa saadaan vaihdettua paikoilleen.

Autosta asiaa

Auto käväisi 255000 kilometrin määräaikaishuollossa, ja samassa yhteydessä huollosta ilmoitettiin, että auton ohjausvaihde systeemi (raidetanko?) on ilmeisesti hajoamassa. Voi kuulemma kestää vielä viikon, kuukauden, vuoden tai vaikka montakin vuotta – sitä ei mistään tiedä… Mutta että hajoamassa on.

Osa itsessään kustantaa varaosana 557 euroa ja siihen päälle ronski annos töitä. Kokonaiskustanne kerrottiin olevan suunnilleen 1200-1300 euroa. Ei hymyilyttänyt.

Samassa yhtedessä muistutettiin 300000 kilometrin kohdalla odottavasta jakopään hihnan vaihdoksesta, joka sekin olisi suunnilleen 1500 euron lovi jo ennestään laihaan lompakkoon. Ei hymyilyttänyt.

Tässä on edessä jokatapauksessa tärkeitä päätöksiä. Vaihtoehtoja on oikeastaan neljä;

Vaihtoehto 1: Ajetaan tällä autolla niin kauan kun se kestää, ja sen jälkeen sitten roudataan romikselle ja ostetaan sitten tilalle uusi auto korvaamaan tätä. Tässä tietysti on ongelmana se, että uutta autoa ostaessa pitää kehittää jostain käsirahan verran käteistä, että uuden auton saa edes rahoituksella hankittua.

Vaihtoehto 2: Muuten kuten vaihtoehto 1, mutta uutta autoa ei hankita. Tilalle hankitaan joku mahdollisimman halpa pommi, jolla voidaan hoitaa lehdenjakohommat ja kaupassa käynnit. Päivätyöhön tässä vaihdoehdossa kuljettaisiin linja-autolla. Auton luotettavuus toki tässä vaihtoehdossa on suuri kysymysmerkki, mutta tämä lienee vaihtoehdoista se kaikkein halvin.

Vaihtoehto 3: Vaihdetaan pikaisesti uuteen (tai ainakin uudehkoon) autoon niin kauan kun tämä auto on vielä leimassa. Tällöin autosta saa paikasta riippuen ainakin 1500-3000 euroa vaihdossa, ja sen pitäisi riittää uuden auton käsirahaan. Tämä vaihtoehto edellyttää, että vaihto tehdään ennenkuin ohjausvaihde tai jokin muu ”pakkokorjattava” osa laukeaa.

Vaihtoehto 4: Jatketaan kuten ennenkin. Korjataan autoa kun korjattavaa tulee ja toivotaan parasta sen suhteen, ettei mitään kallista tulisi eteen. Tämä vaihtoehto alkaa olla se, jota en enää tällä mun tuurilla halua pitää vaihtoehtona.

Kele!