Pikavisiitti Pohjois-Karjalaan

Kolvananuuro

Käväistiin Miran kanssa viikonloppuna perinteisellä Pohjois-Karjalan kierroksellamme. Tarkoitus on käydä sukuloimassa tätien luona, ja vierailla myös isovanhempieni haudalla Joensuussa. Näille reissuille mahtuu aina myös luontoretkeilyä, ja tällä kertaa päädyimme käymään katsomassa paikkaa nimeltä Kolvananuuro. Enon kunnassa sijaitseva luonnonsuojelualue on näkemisen arvoinen paikka. Kierros kokonaisuutena lienee n. 10 km pituinen patikkaretki. Kuvia tuosta retkestä löytyy täältä.

Matka kokonaisuutena onnistui mukavasti, ja ilman suurempia kommelluksia. Kertaalleen nähtiin auton editse viilettänyt peura, mutta lähempää tuttavuutta emme näihin otuksiin joutunut onneksi tekemään. Joensuu vaikuttaisi olevan remontissa koko paikka, eikä siellä perjantai-illan huumaa ollut nimeksikään. Käytiin Miran kanssa syömässä Kimmelin yhteydessä olevassa Fransmannissa, mistä ei löytynyt moitteen sijaa muista kuin omituisista WC-järjestelyistä.

Joensuusta jatkoimme Outokummun kautta Varkauden kautta Juvalle tätiä tapaamaan, ja sieltä edelleen illaksi kotiin Lohjalle. Kissoilla oli reissun ajan kissanpäivät Samin käytyä morjestamassa otuksia sekä perjantaina että lauantaina. Mirrit vaikuttivat tyytyväisiltä.

Kaiken kaikkiaan onnistunut, joskin lyhyt, pyrähdys Itä-Suomeen.

Lohjan lentokenttähanke R.I.P.?

Päivän Länsi-Uusimaa kirjoittaa Lohjan päättäjien luopuvan lentokenttä-YVA:n selvityksestä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että Lentokenttää ei Lohjalle tule. Seuraava mahdollisuus luopumiseen on ensi maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa, joten vielä tässä pitää hetki jännittää. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että kansalaisaktiivisuus on tuottamassa tulosta. Upea juttu!

Perjantai 13. taitaa edelleenkin olla onnenpäiväni ;-).

Vesilasissa myrskyää

Taannoinen artikkeli Länsi-Uusimaa -lehdessä on herättänyt paljon keskustelua Lohjalle haaveillusta lentokentästä. Ei taida olla ainuttakaan lehteä ilmestynyt ilman jonkin sortin yleisönpalstan protestia tai muuta artikkelia aiheesta. Hyvä, että vesilasissa myrskyää. Toivottavasti riittävän paljon, että kenttä haudataan tai ainakin laitetaan jonnekin muualle.

Valtaa alueella on saanut ns. NIMBY eli ”Not in my back yard” -ajattelu, jota itsekin tässä asiassa kannatan. Jos kentän on pakko tulla Lohjalle, tulis sitten mahdollisimman kauas Muijalasta. Ottaisivat mallia vaikka Hong Kong:sta, jossa hemmetin iso lentokenttä rakennettiin merelle kyhättyyn tekosaareen. Saataisi Suomikin taas maailmankartalle. Ja ihanteellinen paikka esim. puolustusvoimille. Hong Kong:ssa kentän sijoittelu johtui lähinnä maan puutteesta, mutta souvvat!?

Vahinko itsessään on kuitenkin jo tapahtunut. Nyt kun kentän sijoittamisesta on suunnitelmat olemassa, voi vain arvailla sen vaikutusta oman asunnon arvoon. Onkohan kämpän arvo tullut alas? Luultavasti on. Kuinka paljon? En uskalla edes arvata… Veikkaan, että arvon alennus lasketaan jo nyt kymmenissä prosenteissa. Ihan !@”=(%%¤/& hienoa.

Mihin sitten perustan tämän arvion? No, ihan omaan mielipiteeseen aiheesta. Faktaa minulla ei ole, mutta kuvitellessani itse olevani ostamassa taloa tältä alueelta, ei tulisi pieneen mieleenikään ostaa asuntoa tästä ”kentän vierestä”. Veikaanpa, että tämä taloudellinen fiasko on ja pysyy siihen asti kun kentän lopullinen sijoituspaikka varmistuu ja virallistetaan. Toiveena siis, ettei kenttä tänne tule.

Kenttähän ei sitten tule tänne Lohjan Nummenkylään, eihän? Päättäjät haloo?

Lentokenttä naapuriin?

Helsingin häätäessä Malmin lentoaseman mailtaan on yhdeksi uuden kentän sijoituspaikaksi ehdolla myös Lohja. Lehtitietojen mukaan todennäköisin sijoituspaikka olisi lähes naapurissa sijaitseva Nummenkylä. On toki vielä epävarmaa mihin kuntaan uusi kenttä tullaan sijoittamaan, mutta mikäli kenttä naapuriin rakennetaan tuo se mukanaan melkoisen määrän melusaastetta.

Lehtitietojen mukaan kentälle suunnitellaan 2000-2500 metriä pitkää kiitotietä, jolloin myös suuremmat matkustajakoneet voisivat käyttää sitä. Artikkelin mukaan kentälle kaavaillaan yleisilmailun ja koulutustoiminnan lisäksi tilaus- ja halpalentoja sekä mahdollisesti rahtiliikennettä. Lisäksi rannikon läheisyys mahdollistaisi kentän käytön puolustusvoimissa. Ei hyvä. Ei yhtään.

Asia voisi toki olla huonomminkin.
Lohjan kaupunginjohtajan mukaan kenttä toisi vetovoimaa koko alueella? No, helppohan sitä on tuollaista laukoa kun itse asuu jossain hevonvitun kuusessa, eikä joutuisi kärsimään lentokentän aiheuttamasta melusaasteesta pätkän vertaa. Vetovoimaa my ass. Kämpän arvo varmasti nousee ihan pilviin. Ihan varmasti.

Tarvii vissiin toivoa, että joku muu kunta voittaa kentän tai muuten tässä alkaa olla todellakin vitsit vähissä.