Ronin matka päättyi

RIP FI*Allikatin Roni 11.12.2019 – 23.09.2022

Ronin kunto illan aikana huononi ja ukko oli todella pahoinvoiva pitkin iltaa. Suunnilleen puoli kymmeneltä tuli oksennuksena ulos ilmeisesti kaikki VihtiVetin käynnillä saatu ruoka hyvin pahan hajuisena ja sen jälkeen Roniin vatsan piukeus helpotti hieman, mutta ukko oli edelleen hyvin kipeän oloinen pitkin yötä. Aamuyön tunteina muodostui päätös lähteä tänään vielä uudelleen lääkäriin toiveena hoitaa ongelman syytä eikä enää niinkään oireita.

Ronin kunto aamulla oli hieman parempi kuin yöllä, mutta ukon suoli ei ole vieläkään lähtenyt toimimaan, joten suuntaamme yöllisen suunnitelman mukaisesti vielä uudelleen lääkäriin tänään.

Tänään lääkäriksi valikoitui Eläinlääkäriasema HauMau. Täällä Ronin suolistoa oli tarkoitus huuhdella ja vatsaa tyhjentää. Ennen kuin näihin hoitotoimenpiteisiin edes päästiin, Roni rauhoitettiin ja laitettiin nesteytykseen. Röntgenkuvien oton aikana Ronini tilanne kriisiytyi. Roni alkoi voimakkaasti oksentamaan nestemäistä, hyvin voimakkaan hajuista suolen sisältöä ja veti nesteitä myös keuhkoihinsa. Ronille asetettiin mahaletku, jonka kautta vatsalaukkua saatiin tyhjennettyä. Roni sai myös lisähappea, sekä antibioottia ja nesteenpoistolääkitystä suonensisäisesti.

Kun Ronin vointi oli hieman stabiloitunut, otettiin uudet röntgenkuvat joissa nähtiin, että mahalaukku oli tyhjentynyt mutta että ohutsuoli oli hyvin kaasuinen ja laajentunut. Johtopäätöksenä voimakas epäily ohutsuolen vierasesineestä ja tukkeutumasta, joten hoitoa olisi jatkettava leikkauksella Espoon Eläinsairaalassa. Ronin tilanne piti kuitenkin saada vielä paremmin stabiloitua ennen kuin siirto oli mahdollista toteuttaa. Ronin kunto kuitenkin romahti, joten siirto Espooseen kävi mahdottomaksi. Tässä kohtaa alkoi myös olla hyvin todennäköistä, ettei edes leikkaus enää auttaisi Ronia.

Roni päästettiin sateenkaarisillalle suurempien kärsimysten välttämiseksi perjantaina 23.9.2022 klo 14:30. Suru on tässä kohtaa aivan musertava! Aivan liian aikaisin matkasi täällä päättyi!

Roni

Roni vietiin vielä Ruokavirastoon ruumiinavaukseen, jotta toivottavasti saamme vielä käsityksen siitä mitä oikein oli tapahtunut. Tuloksien odotteluun menee 1-3 kuukautta, minkä jälkeen asiaan toivottavasti saadaan varmuus.

Roni vieläkin vaisuna

Roni

Roni oli melkoisessa pöllyssä eilisen reissun jälkeen, eikä jaksanut tehdä juuri mitään muuta kuin kyyhöttää kiipeilytelineen juurella. Ukko ei käynyt vessassa koko yönä ja oli todella vaisu koko yön. Varasimmekin heti uuden ajan VihtiVetiin tälle päivälle, ja Roni pääsikin heti aamupäivällä ultraan. Ultrassa todettiin eilisiä röntgen kuvan löydöksiä ja lisäksi lääkäri oli sitä mieltä, että Ronin munuaiset eivät näytä ihan siltä miltä niiden pitäisi. Roni päätettiin ottaa nesteytykseen, että vatsalaukussa oleva tavara saataisiin liikkeelle ja ukon olo lähtisi kohenemaan. Lisäksi otettiin veriarvot ja määrättiin vähän lisää lääkitystä.

Ukko kotiutettiin työpäivän jälkeen ja noudettaessa näyttikin vähän paremmalta kuin aamulla vietäessä. Todella väsyneen oloinen, mutta ei aivan yhtä apaattinen kuin aiemmin. Heti kotiin päästyään ukko kävi tekemässä isot pissat hiekkalaatikkoon, mutta kiinteämmän tavaran osalta joudumme odottelemaan. Toivottavasti ukkeli alkaa piristymään pikkuhiljaa ja saisi masun taas toimimaan kunnolla.

Roni söi taas jotain sopimatonta

Roni

Roni on aina ollut ruoka- tai puremisorientoitunut, se on tiedetty. Välillä vähän liikaakin – kuten tänään saimme taas huomata. Ennen aamupalaa Roni oksensi pätkän leluhiiren häntää, karvaa ja jotain lelusta irronnutta huopaa… Sekä pätkän allekirjoittaneen kellon rannekkeesta. Vähän myöhemmin annettu aamupala ei pysynyt sisällä vaan Roni oksensi kaiken melko pian syömisen jälkeen. Uusi yritys vajaata tuntia myöhemmin ja taaskaan tavara ei pysynyt sisällä. Tämän jälkeen Roni kävi juomassa pari kertaa, se onneksi pysyi sisällä.

Tämä kuitenkin tarkoitti sitä, että heti kun allekirjoittanut pääsi töistä kotiin oli Roni käytettävä Eläinlääkärissä tarkistettavana. Päivystys löytyi Eläinsairaalla Mevetistä. Roni tutkittiin ja mahasta otettiin röntgenkuvat, missä ei kuitenkaan näkynyt enää mitään selkeää tukosta tai vierasesinettä. Roni sai pahoinvointilääkettä suonensisäisesti ja kotihoito-ohjeeksi vatsaystävällistä ruokaa pienissä erissä ja tilanteen seuraaminen. Jos oksentelu jatkuu, huomenna paluu takaisin lisätutkimuksia varten.

Toivon mukaan enempää oksentelua ei tule vaan ongelma on poistunut vierasesineiden myötä.

Ronilla on astma

Roni

Roni on viimeisen vuoden aikana yskinyt säännöllisen epäsäännöllisesti. Toisinaan yskimisten välissä on ollut monta viikkoakin, mutta nyt viime aikoina sitä on tapahtunut useammin. Ilmeisesti viime aikojen kylmä ulkoilma ja kuiva sisäilma ovat pahentaneet tilannetta siinä määrin, että viime viikolla Roni yski lähes päivittäin. Päätimme viimein maanantaina käyttää Ronin Lohjan Pieneläinklinikalla. Tutkimusten jälkeen eläinlääkäri oli sitä mieltä, että Roni sairastaa astmaa. Saimme mukaan kissoille tarkoitetun inhalaattorin, jonka käyttöä alamme nyt harjoittelemaan.

Roni säikäytti perusteellisesti

Viikonloppuna appivanhempien vierailun yhteydessä leikitettiin kissoja varsin suositulla sulkalelulla. Lelu unohtui leikityksen jälkeen esille ja iltasella Roni päätti leikkiä sen kanssa yksikseen. Illalla nukkumaan mennessä huomasimme, että lelu oli jäänyt esiin ja oli tapahtunut myös kissanomistajan pahin pelko: Lelun naru oli purtu poikki ja mikä pahinta siitä oli kateissa n. 30 cm pituinen pätkä.

Lelun jäänteet

Olimme hyvin skeptisiä sen suhteen, että Roni olisi narun nielaissut, mutta se mahdollisuus oli olemassa koska narun pätkää ei löytynyt mistään. Tarkkailimme Ronin tilaa eikä ukko onneksemme oireillut lainkaan… Tuollainen naru voi siis aiheittaa melko pahaa tuhoa suolistossa jos tarttuu kiinni ja ”kuristaa” suolen. Ehdin jo pelätä pahinta ja euron kuvat alkoivat vaan vilistä silmissä….

Tänä aamuna sitten saimme huokaista helpotuksesta kun selvisi, että vaikka Roni on narun syönyt, se on tullut läpi ongelmitta.

Kadonnut narunpätkä