Senioritarkistuksia

Veera

Veera, Kukka ja Aku kävivät tiistaina Vihtivetissä senioritarkastuksissa, missä kissat tarkistettiin perusteellisesti ja lisäksi otettiin kaikilta verikokeet. Kaikille kolmelle tuomittiin hammaskiven poisto seuraavan kuuden kuukauden sisällä.

Veera todettiin tarkistuksessa hoikaksi, painoa saisi tulla 300 grammaa lisää. Kukka puolestaan oli hoikahko ja aristi tutkittaessa oikeaa lonkkaansa. Tämä tarkoittaa röntgenkuvien ottamista hammashoidon yhteydessä. Varmuuden vuoksi Kukalle kirjoitettiin resepti Metacam kipulääkkeestä sen varalta jos lonkka alkaa aiheuttamaan tytölle kipuja. Aku sai komennuksen parinsadan gramman laihdutuskuurille.

Verikokeiden tuloksista muut saivat puhtaat paperit, mutta Veeralla todettiin hieman kohollaan olevat maksa-arvo (Alat) ja kilpirauhasarvo (T4). Tämä viittaa kilpirauhasen liikatoimintaan eli hypertyreoosiin, joka meille on jokseenkin tuttu sairaus Sissin sairastettua tautia viisi vuotta. Nykyään on myös mahdollisuus viedä kissa Tampereelle Vet4Cat klinikan radiojodihoitoon, mitä mahdollisuutta Sissin kanssa ei vielä ollut Suomessa.

Puolen lauman hampilääkäri

Puoli laumaa, tarkemmin sanottuna Aku, Eragon ja Kukka käväisivät kevään kunniaksi hampilääkärissä Vihtivetissä. Sen verran tyyris operaatio oli, että loppulauma saa odottaa kuukauden jos toisenkin vielä, kun onneksi eivät ole aivan yhtä kiireellisiä tapauksia. Samalla reissulla Akulta poistettiin niskasta pieni ihomuunnos, joka varmuuden vuoksi lähetettiin tutkittavaksi. Tästä alkaa operaatio kissojen hampaiden pesu, vähintäänkin pari kertaa viikossa – ettei enää jatkossa tarvitsisi käydä poistamassa hammaskiveä aivan yhtä ahkerasti…

Tyttöjen vuoro

Veera, Kukka ja Pepi

Kissakolonnan käytyä syksyllä rokotettavana huomattiin hammashoidon olevan akuutti koko laumalle. Aku ja Eragon kävivät hammashoidossa tammikuussa, ja nyt oli tyttöjen vuoro.

Aika oli Vihtivetiin heti aamusta, ja ensin hoitoon pääsi Kukka ja Veera. Tarkoitus oli vielä ottaa kaikilta kissoilta verikokeet, koska Kukalla ja Veeralla oli CREA arvo koholla syksyn rokotuksen yhteydessä otetuissa verikokeissa, ja Pepiltä ei silloin verikoetta saatu otettua. Sovimme lääkärin kanssa, että soittavat sitten jos varattua aikaa jää vielä tarpeeksi niin, että Pepikin ehditään hoitaa ja tuon tytön paikalle vasta silloin.

Kukka ja Veera pääsivätkin hoitoon heti puoli kymmeneltä, ja lähdin kotiin odottelemaan. Puhelin pirisi hieman ennen kahtatoista, ja Pepi kutsuttiin myös hoitoon puoli yhdeksi. Kukalta oli poistettu runsaan hammaskiven lisäksi kolme poskihammasta hammassyöpymävaurioiden vuoksi. Ala P3sten juuret olivat jo pitkälle resorboituneet, eli näissä hampaissa oli vain kruunut poistettavana. Vasemman ala-M1-hampaan takajuuri oli myös pitkälle resorboitunut, joten siitä poistettiin etujuuri kokonaisena. Kukan CREA arvo oli pysynyt ennallaan, joten sen kanssa jatketaan tarkkailua. Kukka pääsikin kotimatkalle samalla kun toin Pepin klinikalle.

Sovittiin taas, että soittaisivat kun Veera ja Pepi pääsisivät kotiin. Soittoa jouduttiin odottelemaan kello kolmeen asti, ja tyttöjä hakemassa oltiin puoli neljältä. Veeralta poistettiin runsas hammaskivi ja hampaiden pinnat kiillotettiin. Huonokuntoisia tai syöpymävaurioisia hampaita ei todettu. Veeran CREA arvo oli palautunut viitearvoihin, mutta GLU arvo oli hieman koholla. Tätä seurataan seuraavaksi.

Pepiltä poistettiin hammaskivet ja yhteensä 3 hammassyöpymävaurioista poskihammasta. Pepin kaikki veriarvot olivat normaalien viitearvojen sisällä, joten tytöt pääsivät kotimatkalle… Tai olisivat päässeet ellei Veeran kuljetusboksin ovi olisi mystisesti hävinnyt päivän aikana. Ilmeisesti aamuvuoron hoitaja oli laittanut sen talteen johonkin, mistä iltavuorolaiset eivät sitä sitten millään löytäneet. Lopulta Veera kuljetettin kotiin klinikan lainaboksissa, ja ovi palautettaisiin meille sitten hammashoitoihin kuuluvan ilmaisen ienkontrollin yhteydessä, joka on noin kahden viikon kuluttua.

Kaiken kaikkiaan tästä ilosta sai pulittaa karvan alle 900 euroa eikä hammashoito tietenkään mene vakuutuksen piikkiin. Taitaa olla syytä aloittaa kissojen hampaiden pesu, ettei tartte ihan samanlaista laskua maksaa ensi kerralla.

Seuraava jännä päivä onkin jo heti huomenna, kun mennään Roopen kanssa Helsingin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan tarkistuttamaan Roopen tämän hetken tilanne, ja mahdollisesti ottamaan tietokonetomografia Roopen alivuokralaisen tilanteesta.

Roope voi huomattavasti paremmin

Roope

Roope saatiin kotiin Vihtivetistä eilen neljän jälkeen ja ukko oli aivan hirveän näköinen. Naama veressä ja hengittäminen todella hankalaa. Lisäksi rauhoituksen vaikutus oli ilmeinen. Kissa oli ajoittain aivan paniikissa kun ei happi kulkenut nenän kautta, joka oli täynnä verimössöä ja mätää. Lääkäriltä saatiin sen verran hyviä uutisia, että keuhkot on kunnossa, eikä veri ole lähtöisin sieltä tai mahalaukusta, vaan nimenomaan nenänielusta. Kitalaessa sijaitseva verenvuodon aiheuttaja (kasvain, paise, vierasesine?) jäi vielä mysteeriksi, siksipä mennään loppuviikosta/ensi viikon alussa vielä tarkempiin jatkotutkimuksiin. Sai Roope toki myös uuden antibioottikuurin, mutta tulehduskipulääke jätettiin pois koska se olisi voinut pahentaa verenvuotoa.

Illan mittaan tilanne aika ajoin parani, ja rauhoituttuaan Roope alkoi jopa näyttää hieman paremmalta. Nenän putsaus oli hirveän stressaavaa ukolle, joten sitä koitettin tehdä äärimmäisen varovasti. Iso helpotus tuli kun Roope hyvän asennon saatuaan jopa kehräsi. Loppu ilta meni aaltoillen, välistä tilanne näytti aivan katastrofaaliselta, välillä oikein hyvältä. Hyvinä hetkinä Roope sai nukuttuakin hieman.

Illan aikana Roope oksensi kertaalleen pienen määrän verta ja toisella kertaa klöntin sanalla sanoen ”mätää” … Ja ilmeisesti tuon toisen oksennuksen jälkeen alkoi tapahtua selkeää paranemista kissan olossa.

Yön vietin suunnilleen puolen tunnin pätkiä nukkuen. Roope näytti voivan olosuhteisiin nähden aika hyvin. Verta ei nenästä enää tullut, ja ukko sai levättyä hieman.

Dramaattinen muutos parempaan tapahtui aamuviideltä. Ukko pesi jo nenäänsä itse ja kehräsi kuin rukki pienestäkin silityksestä. Seitsemältä oli jo kuin olisi aivan eri kissa ollut talossa. Melkein kuin koko jupakkaa ei olisi sattunutkaan… Ja Roope jo söi ja joi… ja tietysti yritti jo päästä kovasti pois eristyksistään. Ilmeisesti antibiootti potkaisi kunnolla paranemisprosessin käyntiin.

Päivän aikana tilanne on entisestään stabiloitunut joten Roope vapautui eristyksistään iltasella. Tämähän ukolle maistui oikein mainiosti (melkein yhtä hyvin kuin alkuillan toipilaskatkikset), ja ukko suuntasi suoraan kissatarhaan paremmille iltaunille ;-)

Kiitos kaikille tsempityksistä… Ne ovat olleet kovasti tarpeellisia!

Edit @ 17.7.2014: Roope sai tähystysajan Espoon Eläinsairaalaan ensiviikon tiistaille. Toivottavasti sieltä saadaan sitten hyviä uutisia.

Roope sairastaa taas

Roope

Roope oli yön aikana oksentanut olohuoneen lattialle ison lammikon verensekaista limaa ja karvaa. Nenästäkin tuli verensekaista eritettä, ja kun sen hengitys oli hyvinkin nopeaa, vaivalloista ja tukkoisen kuuloista, lähdettiinkin töiden sijasta eläinlääkäriin. Siellä se Roope nyt makaa tutkimuksia odotellessa Vihtivetin happikaapissa. Odottelemme tilannepäivitystä lääkäriltä, ja tämä odottavan aika on kyllä uskomattoman pitkä.