Pokeria urheilun tasapainoksi

Salibandyn ohelle on hyvä kehittää myös muitakin harrastusmuotoja. Kuten tältä sivulta on voinut aiemminkin lukea, ovat esimerkiksi darts ja pokeri hyviä vaihtoehtoja. Ennen kaikkea pokeri on peli, joka kerännyt valtavasti suosiota ympäri maailman ja myös useita eri huippu-urheilijoita on nähty lätkimässä korttia isoimmissa turnauksissa – maallikolle helpompaa on kuitenkin nettipokerin pelaaminen vaikkapa Unibet Pokeri -sivulla. Mikä atleetteja oikein vetää pokeripöytiin ja miksi he menestyvät kortin pelaamisessa?

Kilpailullisuus

Huippu-urheilijat ovat luonnostaan kilpailullisia ihmisiä. Kilpakentillä jokainen on tottunut antamaan kaikkensa voiton puolesta ja päihittämään vastustajansa, ja samat teemat toistuvat myös pokeripöydässä. Kaikki haluavat päästä käsiksi pääpalkintoon ja tässä myös mentaalinen puoli nousee ratkaisevaksi tekijäksi. Ammatikseen urheilevat ovat myös tottuneet tekemään tuntikaupalla toistoja ja työtä saavuttaakseen oman asemansa – aivan kuten pokerissa, joka vaatii jatkuvaa taitojen hiomista, jos pelissä tahtoo pärjätä.
Pokeri on myös suosittu vaihtoehto aktiiviuran jälkeiseksi ajanvietteeksi. Ammattiurheilijat kaipaavat herkästi kilpailua myös uran lopettamisen jälkeen ja kortinpeluu sopii hyvin tällaiseksi korvikkeeksi.

Kylmät hermot

Pokerin pelaaminen vaatii jäätäviä hermoja: kun vastustaja pistää ison panostuksen riverillä, kysytään todellista kanttia pelata tilanne oikein. Sama toimii omien bluffien suhteen: missä vaiheessa bluffi kannattaa tehdä on ratkaiseva tekijä, samoin kuin oman pokerinaaman pitäminen bluffin jälkeen. Jotkut pelaajista luottavat aurinkolaseihin tai lippiksiin kasvojen peittämiseksi, mutta kyse on myös paljosta muusta, kuten tahattomista liikkeistä joita tekee pelatessaan.
Huippu-urheilijalla on tässä tilanteessa etulyöntiasema. Pelatessaan miljoonille ihmisille illasta toiseen, ovat useat atleetit tottuneita äärimmäisen stressaaviin tilanteisiin. Näin ollen voi olettaa, ettei myöskään pupu mene pöksyyn yhtä helposti tiukoissa paikoissa korttipöydässä.
Yksi aloittelevan pelaajan perusongelmista on ns. tilttaaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa hermojen menettämistä, joka voi johtua vaikka heikoista käsistä tai selvänä ennakkosuosikkina häviämisestä. Tällöin pelaaja saattaa alkaa panostamaan yliaggressiivisesti ja tippua pöydästä alta aikayksikön. Ammatikseen urheilevan on pakko pitää pää kylmänä myös vastoinkäymisten tapahtuessa, sillä itse pelin sisällä tilanne tulee kääntää takaisin voitoksi.

Pokerin huippusuosio ylipäänsä

Pokeri, ja ennen kaikkea Texas Hold’em -pokeri, nousi todelliseen huippusuosioon 2000-luvun alkupuolella. Läpimurto nähtiin vuonna 2003, jolloin World Poker Tourin televisioinnissa alettiin käyttää pienoiskameroita, jotka näyttivät pelaajien taskukortit. Samana vuonna World Series of Pokerin mestaruuden voitti Chris Moneymaker, joka pääsi turnaukseen mukaan nettikarsintojen kautta osoittaen samalla, että kuka tahansa voi tulla mestariksi ja voittaa miljoonia pokeripöydässä. Samalla pokerista tuli erittäin suosittu peli ennen kaikkea 80- ja 90-luvulla syntyneille, johon ikäryhmään myös suurin osa tämän hetken huippu-urheilijoista kuuluu. Pokerikärpänen puraisi näitä samaan tapaan, kuin muitakin ihmisiä.

Tasaiset lähtökohdat

Pokeriturnauksissa lähtökohdat ovat kaikille tismalleen samat. Jokainen pelaaja saa yhtä paljon chippejä turnauksen alkaessa ja jyvät erotellaan akanoista puhtaasti pelaamisen avulla. Näin ollen osallistuminen ei ole ainoastaan maailmantähdille, kuten Chris Moneymakerin voitto aikanaan osoitti.
Tämä sopii hyvin myös urheilijoille, jotka ovat tottuneet tasaisiin lähtökohtiin kilpailun alkaessa: hyvänä päivänä kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Monella tapaa pokeriturnaus on urheilullisempi, kuin muut kilpailumuodot: ilman sijoitettuja pelaajia, joutuvat kaikki aloittamaan tismalleen samalta lähtöviivalta.
Eipä siis mikään ihme, että useampikin urheilustara Rafael Nadalista Cristiano Ronaldoon tykkää käyttää vapaa-aikaansa pokeripöydässä istuen. Samalla se sopii hyvin tavaksi rentoutua myös tavallisille mattimeikäläisille.

Loimulle jälleen voitto ja tappio

Kuva 05.10.2018 pelatusta ottelusta LoSB s Blackbirds.

Nelosdivarin kolmas turnaus oli mennä pilalle jo ennen alkuaan kun allekirjoittaneen selkä kipeytyi pahasti turnauksen alla. Buranan ja hotpowerin voimin pelit kuitenkin saatiin pelattua jotenkuten. Ensimmäisessä ottelussa FLOB kaatui numeroin 5-6 ja valopilkkuna allekirjoittaneelle toinen torjuttu rankkari. Toisessa ottelussa sitten SK General oli parempi numeroin 2-3.

Vastuuturnauksesta voitto ja tappio

Kuva 02.03.2018 pelatusta ottelusta LoSB vs IHS.

Toinen turnaus olikin joukkueen vastuuturnaus, joten pelit olivat aamulla 10:00 ja illalla 19:00. Ensimmäisessä pelissä vastaan asteli SC Sähly-90, joka karkasi ensimmäisessä erässä jo 0-3 johtoon ennenkuin lohjalaiset pääsivät maalin makuun. Maali kerrallaan rinnalle ja ohi. Saipa allekirjoittanut kauden esimmäisen syöttöpisteenkin, kun Mikko Mattila viimeisteli taidokkaasti läpiheitosta 3-4 johto-osuman. Loppunumerot 5-7 lohjalaisille.

Toinen peli olikin tiukkaa vääntämistä alusta loppuun. Vastustajana Hesan Kukot oli loppumetreillä pari maalia parempi ja vei ottelun 4-6. Valopilkkuna allekirjoittaneelle torjuttu rankkari.

Kokonaisuutena turnauksista jäi oikein positiivinen maku, vaikka tappio niskassa lähdettiinkin yöhön. Lisää tälläisiä pelejä.