Miten kissasimulaatioverkkopelit voivat vaikuttaa näkemyksiin kissoista pelaamisen kautta?

Pelien historia tuntee monia eri simulaattoreita: on lentosimulaattoria, ajosimulaattoria ja niin edelleen. Elimiin perustuvat simulaattorit ovat harvinaisempia, mutta niitäkin on toki nähty. Esimerkkinä tästä toimii, vaikka App Storessa oleva Seepra-simulaattori. Hieman kotoisampaa eläinsimulaatiota tarjoilevat kissasimulaatiot, joita niitäkin on nähty viime vuosina. Miksi ylipäätään tehdään simulaatioita kissoista? Uskomme, että syy on yksinkertainen: sekä simulaatiot, että kissat ovat suosittuja. Tässä artikkelissa pohditaan tätä aihetta ja sitä, miten kissasimulaatiot sitten vaikuttavat näkemyksiimme kissoista?

Pixabay

Simulaatiopelien viehätys

Jotta voimme vastata tähän kysymykseen, on ensin pohdittava mikä meitä miellyttää simulaatioissa. Ehkä kaikkein tunnetuin simulaatio on Electronic Artsin kehittämä The Sims, joka simuloi ihmisten elämää. Pelissä tarkoituksena on luoda perhe, josta pelaaja sitten huolehtii. Pelihahmoilla on perustarpeita, kuten nälkä sekä sosiaalisuus, ja ne pitää täyttää. The Sims on mielenkiintoinen peli, sillä se on säilyttänyt vetovoimansa vuosia ensimmäisen osan julkaisun jälkeen. Onkin siis hyvä kysyä, mikä The Simsissä, ja simulaatioissa ylipäätään, viehättää ihmisiä.

Ihmiset pitävät pelaamisesta

Ensimmäinen tekijä on se, että monet ihmiset pitävät pelaamisesta ylipäätään. Osa pelaa konsoleilla räiskintäpelejä, ajopelejä ja niin edespäin. Mobiilipelien trendinä ovat olleet pelin sisäiset ostokset. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelin saa ilmaiseksi ja sitä voi pelata vapaasti, mutta pelin edetessä on mahdollista tehdä ostoksia pelin sisällä. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet hahmot. Sujuvaan pelin sisäiseen ostamiseen kannattaa valita joku nopea rahansiirtosovellus. Tämä varmistaa mobiilimaksamisen toimivuuden myös peliostoksia tehtäessä.

Simulaattorit tarjoavat mahdollisuuden hallita tapahtumia

Yksi ominaisuus, joka tekee The Simsin kaltaiset pelit suosituksi, on varmasti se, että se antaa pelaajalle kontrollia tapahtumiin. Pelaaja pystyy päättämään miten hahmojen tarina etenee. Tämä lienee totta kaikkien simulaatioiden ja roolipelien kohdalla: pelaaja voi kuljettaa tarinaa haluamaansa suuntaan. Toinen syy on varmasti se, että simulaattorin avulla pelaaja pystyy elämään sellaista elämää, mitä itse haluaa. Esimerkiksi The Simsissä hän voi saavuttaa unelmatyönsä, löytää unelmakumppanin ja niin edelleen. The Simsissä tehtyjen päätöksien seuraukset ovat nähtävissä heti, toisin kuin oikeassa elämässä usein on.

Mikä kissoissa sitten viehättää?

Kissoja on ollut ihmisten lemmikkeinä tuhansien vuosien ajan: niitä löytyy mm. Egyptin valtakunnan taiteesta. Kissoissa on siis jotain, mikä kiehtoo ihmisiä vaikka aikakaudet vaihtuvat. Ne ovat itsenäisiä ja eivät tarvitse niin paljon huomiota kuin koirat. Kissoja pidetään myös ”älykköinä”, jonka vuoksi niiden ihmisille antama huomio on entistä arvokkaampaa. Uskommekin, että tämä tietty mystisyys on piirre, joka kissoissa kiehtoo. Kissasimulaattori antaa ihmisille mahdollisuuden kokeilla miltä maailma näyttää kissojen vinkkelistä.

Erilaisia simulaattoreita

Vuonna 2014 kohistiin kissasimulaattorista nimeltä Catlateral Damage, jossa pelaaja pääsee kissan rooliin. Tehtävänä on heittää mahdollisimman paljon tavaroita lattialle. Pelistä julkaistussa alpha-versiossa oli mahdollista laittaa sekaisin pelkästään makuuhuone, mutta pelin lopullisessa versiossa oli mahdollista riehua ympäri taloa. Tämän simulaattorin avulla on ehkä aavistuksen helpompaa pystyä eläytymään kissan rooliin ja ymmärtää, miksi tavaroiden heitteleminen ja paikkojen sotkeminen on kissasta niin hauskaa. Tätä ei tule ajateltua, kun saapuu kotiin ja huomaa kissansa laittaneen sisustuksen täysin uusiksi. Catlateral Damagessa tämä on mahdollista ja itse ei tarvitse edes siivota jälkiä! Pelin lopullinen versio julkaistiin PlayStation 4:lle vuonna 2016. Se oli julkaistu jo aiemmin tietokoneelle. Kyseinen peli on mainitsemisen arvoinen, sillä se avasi omalta osaltaan tietä verkossa pelattaville kissasimulaattoreille ja antaa mahdollisuuden nähdä talon sotkeminen kissan perspektiivistä.

Aikaisemmin mainitsemamme The Simsin vaikutus kissasimulaattoreihin on kiistaton. Tämä on selvää, kun katsoo Cat Sim Online: Play with Cats -peliä! Kyseisessä pelissä eletään kissana ja kasvatetaan kissaperhe 3D-maailmassa! Pelissä on mahdollista tutkia ympäröivää maailmaa itse – tämä on jotain mitä oikeat kissat tekevät paljon ja se on aspekti, joka on ehdottomasti oltava realistisessa kissasimulaattorissa. Tämän avulla ihminen pystyy paremmin ymmärtämään miltä maailma näyttää kissan silmin: täysin uusia paikkoja tulee vastaan, kun lähtee seikkailemaan tuttujen pihapiirien ulkopuolelle. Tämä peli on suunnattu todellisille kissaharrastajille, sillä pelaamaan pääsee erirotuisilla kissoilla, joiden joukosta varmasti löytää oman suosikkinsa. Tässä pelissä on myös oma seikkailullinen elementtinsä, sillä kissojen elämä ei oikeastikaan ole pelkkää kissanpäivien viettämistä, vaan kissatkin kohtaavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita matkoillaan.

Kissasimulaattorit ovat luonteva jatkumo erilaisille simulaattoreille, joita on tehty eri aiheista. Kissasimulaattoreita pelaamalla ihmisten on mahdollista tarkastella maailmaa nelijalkaisen kissaystävämme näkökulmasta ja ehkä oivaltaa samalla, että miksi kissat toimivat niin kuin ne toimivat ja mikä kissoissa loppujen lopuksi meitä viehättää.

Miksi autoteemaiset pelit ovat edelleen suosituimpien pelien joukossa?

Pelaaminen harrastuksena on noussut suomalaisten joukossa viime vuosina selvästi. Tämä selittyy osittain sillä, että pelaamiseen ei enää tarvita kalliita pelikoneita tai konsoleita, vaan pelaaminen onnistuu myös älypuhelimella. Pelaamisesta on tullut monelle harrastus, jonka avulla rentoutua esimerkiksi työpäivän tai opiskelun jälkeen.

Pixabay

Vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan peräti yli 40 prosenttia suomalaisista harrasti digipelejä aktiivisesti. Kokonaisuudessaan digitaalisten pelien pelaaminen oli tutkimuksen mukaan kasvanut nelikertaiseksi 25 viidessä vuodessa. Kyseessä on siis harrastus, joka on voimakkaassa kasvussa. Yksi selitys suosiolle on varmasti se, että pelien hankkiminen on entistä yksinkertaisempaa internetin aikakaudella.

Miksi ajopelit ovat edelleen suosittuja?

Pelivalikoimassa on tarjolla pelejä monesta eri kategoriasta jokaiseen makuun. Yksi kategoria, joka on pitänyt pintansa läpi vuosien, on ajopelien kategoria. Kaikkein suosituimmat pelit ovat muodostuneet pelisarjoiksi, joista voidaan mainita esimerkiksi Colin McRae Rally, Gran Tourismo, Forza/Forza Motorsport, Mario Kart, Formula 1, WRC ja niin eteenpäin. Tässä artikkelissa pohditaan, miksi ajopelit ovat edelleen suosittuja.

Pelejäkin voi ostaa verkosta

Monet muistavat varmasti pelaamiseen erikoistuneet kivijalkapelikaupat, jonne mentiin ostamaan uutuuspelejä. Ongelmaksi nousi se, mikäli kotikylällä ei sijainnutkaan pelikauppaa, vaan pelit oli tilattava postimyynnistä esitteiden selaamisen jälkeen. Nykyään pelien ostaminen on siirtynyt yhä enemmän ja enemmän verkkokauppoihin, mutta on joitain peruskysymyksiä, joita kannattaa harkita ennen ostopäätöksen tekemistä.

Voit kokeilla kilpa-autoilijana olemista

Yksi keskeinen syy ajo- ja autopelien suosioon on yksinkertaisesti se, että autot ja etenkin kilpa-autot kiinnostavat. Mikäli mietitään suomalaisia, moottoriurheilu on ollut suomalaisten sydäntä lähellä pitkään: maastamme on tullut monia menestyneitä ralli- ja Formula 1 -kuljettajia. Tämä lisää luonnollisesti ihmisten kiinnostusta autourheilua kohtaan ja pelien avulla jokaisella on mahdollisuus kokeilla hetken aikaa kilpa-autoilijana olemista.

Ajan kuluessa kilpa-autopelit ovat tulleet entistä realistisemmiksi. Olemme tulleet pitkän matkan esimerkiksi vuonna 1996 ensimmäiselle PlayStationille julkaistusta Formula 1 -pelistä, jonka teki Bizarre Creations. Nykyisten pelien avulla on mahdollista päästä paljon lähemmäs todellisten kilpa-autojen realismia, vaikka pelejä ei tietenkään oikeilla autoilla kisaamiseen voi verrata.

Realismiin on kuitenkin mahdollista pyrkiä ostamalla täysiverisen kilpa-autosimulaattori, kuten esimerkiksi Assetto Corsa Competizionen. Peliä pelatessaan joutuu tutustumaan auton säätämiseen ja hallintaan aivan toisella tavalla, kuin arcade-henkisissä ajohuvitteluissa. Tämä peli on suosittu oletettavasti juuri todellisten ajosimulaattorifanien keskuudessa. Ratti ja polkimet takaavat ajokokemuksen (ilman niitä ei tätä simulaattoria kannata juuri ajaa) ja jokainen voi hetken kokea olevansa GT3-autojen kilpakuljettaja. Mahdollisuus kokeilla omia ajotaitoja pelin parissa on ehdottomasti yksi syy ajosimulaattorien suosiolle: se on halvempaa ja turvallisempaa, kuin oikealla autolla kilpaileminen.

Viralliset lisenssit tarjoavat mahdollisuuden ajaa suosikkikuljettajina

Sekä Formula 1 -sarjan että Rallin MM-sarjan, eli WRC:n (World Rally Championship), ystävät ovat jo pitkään saaneet pelata sarjojen virallisilla lisensseillä varustettuja pelejä. Tämä on tarkoittanut sitä, että peleissä on ollut tarjolla sarjan viralliset kuljettajat, tiimit ja tallit. Kilpailut ovat myös oikeista kalentereista tuttuja. Rallin MM-sarjan kaikkia erikoiskokeita ei ole mahdollista ajaa peleissä ja ne eivät ole vastanneet esikuviaan täysin tarkasti, mutta Formula 1 -peleissä ajettavina ovat lähtökohtaisesti samat radat, kuin oikeassa kalenterissakin. Tämä antaa faneille mahdollisuuden ajaa omina suosikkeinaan samoilla radoilla, kuin millä suosikkikuski ajaa tosielämässä. Sarjojen tosifaneille tämä on tärkeä aspekti ja lisää omalta osaltaan ajopelien suosiota.

Ajopelit yksinkertaista hupia

Toinen ajopelien suosion salaisuuksista on se, että ne ovat simppeleitä: perusidea on säilynyt ensimmäisistä ajopeleistä lähtien, vaikka grafiikat ja realismi ovat parantuneet. Pelihallien rennon hauska arcade-ajamisen tunnelma on mahdollista tavoittaa myös nykyään erilaisten ei-simulaattoripelien kautta. Ajopelien historia tuntee monia hauskoja arcade-pelejä, joista voidaan mainita, vaikka OutRun, Daytona USA, Sega Rally Championship, Ridge Racer, Need for Speed: Underground ja niin edelleen. Arcade-pelien parissa ei tarvitse puristaa rattia tosissaan, kuten on ajosimulaattoreiden kohdalla ja sopivat siten rennompaan ajanviettoon.

Moninpelit

Kukapa ei haluaisi kokeilla omia ajotaitojaan muita pelaajia vastaan kisassa? Verkkopelaamisen ja nopeiden internetyhteyksien aikakautena lähes jokainen voi osallistua onlinepelaamiseen ajopeleissä. Esimerkiksi GT Sportissa on suosittuja onlinekisoja, joissa kuljettajat jaotellaan lähtöihin taitojen mukaan. Verkkopelimahdollisuus mahdollisuus antaa paljon lisäarvoa ajopeleille ja siivet omille kilpa-autoilijahaaveille.

Ajopeleillä on siis monia valtteja, joiden avulla ne luultavasti tulevat säilyttämään asemansa pelaajien suosikkeina. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, että millaisia autopelejä syntyy, kun virtuaalinen todellisuus kehittyy pidemmälle myös ajopelien parissa.

Kauden ensimmäinen holari

Hole in one 2021

Kaikessa tohinassa unohtui kirjoittaa tämän kauden ensimmäisestä holarista tänne blogin puolelle. Tämä ihmeellinen onnenkantamoinen tapahtui tällä kertaa Herusten Frisbeegolfradan kolmannella väylällä jo torstaina 10.6.2021. Mielestäni erikoista on se, että kyseinen väylä on täsmälleen yhtä pitkä kuin edellisellä kerralla eli 68m (Ainakin UDiscin mukaan). Kiekko toki on eri oltuaan ekalla kerralla Innovan Corvette ja tällä kertaa Tern. Mutta kaikesta päätellen, 68 metriä on aika optimi väylän pituus allekirjoittaneelle.

Lisää aiheesta seuraavalla kerralla ;)

Jalkapallon EM-kisa 2021 – jalkapallo huuma käy kuumana

Jalkapallon Euroopan mestaruuskisat vuosimallia 2021 on nyt jo polkaistu hyvää vauhtia käyntiin ja monta otteluakin ollaan tässä melkein viikossa keretty pelata. Kyseisessä jalkapallo turnauksessa tehdään suomalaista historiaa, nimittäin Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on ensi kertaa arvokisoissa mukana. Takana on jo ensimmäinen vaiherikas peli, jota monet suomalaiset fanit ja muutkin katsojat kerääntyivät lauantaina katsomaan. Tämä vivahteikas peli päättyi lopulta Suomen 1-0 voittoon Tanskasta. Tässä vielä kuitenkin pieni info-kertaus ja pläjäys mitä kaikkea juuri sinun pitää tietää tästä historiallisesta turnauksesta. Nappaa tästä itsellesi tärkeät päivämäärät ja infot talteen, nauti kisahuumasta ja kannustetaan yhdessä Huuhkajat niin pitkälle kuin mahdollista!

Milloin ja missä Suomi pelaa?

Suomi on tosiaan ensimmäisen ottelunsa jo kisoissa pelannut ja toinen ottelu on tiedossa tänään keskiviikkona 16.6 Venäjää vastaan Pietarissa, Venäjällä. Myös ottelu Belgiaa vastaan pelataan Pietarissa, tämä peli ottaa paikkansa maanantaina 21.6. Moni on myös innostunut veikkaamaan näiden pelien lopputuloksia, eikä mikään ihme, ovathan ne jännittävää katsottavaa ja minkään ottelun voittaja ei varmasti ole itsestään selvä. Pienenä vinkkinä siis, kannattaa katsoa täältä parhaat pelisivustot missä voit veikata voittajaa, joka toivottavasti on tietenkin Suomi tässä tilanteessa. Voit myös helposti veikata muiden lohkojen pelien tuloksia sekä voittajia. Pienellä veikkauksella saa peleistä vielä hieman jännittävämpiä, vaikka ei varmasti mistään peleistä kyllä jännitystä tule puuttumaan. Tässä kuitenkin vielä listattuna missä, milloin ja ketä vastaan Suomi vielä pelaa alkulohkossaan.

Suomen alkulohkon ottelut:
La 12.6. Tanska – Suomi kello 19.00 (Parken, Kööpenhamina)
Ke 16.6. Suomi – Venäjä kello 16.00 (Krestovsky, Pietari)
Ma 21.6. Suomi – Belgia kello 22.00 (Krestovsky, Pietari)

EM-kisojen lohkot

Kyseiset jalkapallon EM-kisat pitävät sisällään kuusi lohkoa, joista jokaisessa pelaa neljä eri maata. Joten kaikki maat pelaavat kolme ottelua alkulohkossaan. Suomi pelaa samassa lohkossa Fifa-ranking listan ykkössijaa pitävän Belgian kanssa. Venäjä löytyy listan sijalta 38 ja Tanska sijalta 10, jonka Suomi jo kuitenkin hienosti kukisti ensimmäisessä pelissään. Tässä vielä muut lohkot ja maat jotka niissä pelaavat;

A-lohko: Italia, Sveitsi, Turkki ja Wales
B-lohko: Belgia, Suomi, Tanska ja Venäjä
C-lohko: Hollanti, Itävalta, Ukraina ja Pohjois-Makedonia
D-lohko: Englanti, Kroatia, Tshekki ja Skotlanti
E-lohko: Espanja, Puola, Ruotsi ja Slovakia
F-lohko: Portugali, Ranska, Saksa ja Unkari

Miten Suomi voisi päästä jatkoon?

Varmasti alkulohkoista jatkoon pääsevät maat jotka sijoittuvat omassa lohkossaan kahden parhaan joukkoon. Tämän lisäksi neljä parasta lohkonsa kolmanneksi tullutta joukkuetta pääsee 16 maan neljännesvälieriin. On ennustettu, että Suomen mahdollisuudet jatkopaikkaan olisivat noin 25 prosentin luokkaa. Suomen kuitenkin voitettua Tanskan, on tämä mahdollisuus kieltämättä hieman noussut. Suomella on siis kaikki avaimet ja mahdollisuudet yllätykseen näissä kisoissa. Tanska-pelin jälkeen mikä vain voi olla Suomelle mahdollista ja jatkopaikka alkulohkosta näyttää jo hieman todennäköisemmältä.

Jokaisella maalla 26 on pelaajaa mukana joukkueessa

Tänä vuonna kisoihin on saanut valita mukaan 26 pelaajaa, eli tämä on kolme pelaajaa enemmän kuin normaalisti. Muutoksella on ollut tarkoitus vähentään pelaajien kuormitusta, sillä monet pelaajista ovat joutuneet pelaamaan kansallisissa sarjoissa tiiviissä tahdissa johtuen koronapandemiasta. Tämä tietysti myös auttaa joukkueita reagoimaan mahdollisiin koronatartuntoihin. Ottelukokoonpanoon voi kuitenkin edelleen valita vain 23 pelaajaa. Vaihtoja voi pelin aikana kuitenkin tehdä viisi kappaletta, totutun kolmen vaihdon sijaan.

Nämä päivämäärät kannattaa painaa mieleen

Jalkapallon EM-kisojen lohkovaihe pelataan 11-23.6 välisenä aikana. EM-kisojen pudotuspelit alkavat lauantaina 26.6 neljännesvälierillä, joita pelataan aina tiistaille 29.6 saakka. Puolivälieriä pelataan 2-3.7 ja välierät sittent aas 6-7.7. Finaali tullaan pelaamaan 11. Heinäkuuta klo 22.00 alkaen. Toivotaan, että saamme nauttia Suomen miesten maajoukkueen peleistä vielä pitkään alkulohkon vaiheen jälkeenkin.

Opelixin taas huollettavana

Obelix


Autoon on uponnut fyrkkaa taas oikein kunnolla Ensin kevään lopulla korjattiin nokkaketju normaalin huollon yhteydessä. Sitten vaihdettiin uudet kesätassut alle ja tänään vielä etuiskarit ja yläpään laakerit. Loppusummaa ei ilkeä edes laskeskella, mutta kyllä se taas hetken vois olla hajoilematta :) Auto siis.

Onneksi luottohuolto PP-Autossa toimii ja hoitaa hommansa esimerkillisesti.